Op weg naar nieuwe records op de Mount Everest

Het Advanced Base Camp op de Mount Everest bevindt zich op 6.400 meter boven zeeniveau. In deze omgeving is sprake van een zuurstofpercentage van rond de 50%. Georgios Tsianos en zijn team probeerden hier om een Guinness World Record op hun naam te zetten met de LMAX Rugby Challenge.

Naar de top

Met onze oplossingen voor GPS-tracking volgen we de Griekse beoefenaar van extreme duursport Georgios Tsianos op de voet tijdens zijn tweede poging om de 8.848 meter hoge top van de Mount Everest te beklimmen.

De Mount Everest is officieel de hoogste berg boven zeeniveau. En hij herbergt de meest tot de verbeelding sprekende bergtop voor bergbeklimmers. Dat is al zo sinds de eerste officieel geregistreerde succesvolle beklimming in 1865. De Mount Everest maakt deel uit van de bergketen van de Himalaya op de grens tussen Nepal en China. Hij stelt bergbeklimmers voor forse technische uitdagingen en stelt hen bloot aan diverse gevaren. Voorbeelden zijn hoogteziekte, extreem weer, rukwinden, bevriezing, lawines en ijsvallen.

Alleen al sinds 2017 vonden 300 bergbeklimmers de dood tijdens hun poging om de top van de beroemde berg te bereiken.

De klim stelt enorm hoge eisen aan de fitheid, vaardigheden en doorzettingsvermogen van bergbeklimmers. Dit trekt sporters als Georgios aan. Het inspireert hen om de grenzen van het mogelijke verleggen en hun eigen beperkingen te overwinnen. Bij Fleet Complete steunen we deze mensen, zowel binnen als buiten onze organisatie graag.

 

LMAX Rugby Challenge

Maar voordat Georgios, die arts van beroep is, van start ging met zijn twee weken durende klim naar de top van de Mount Everest, hield hij toezicht op de LMAX Rugby Challenge. Deze rugbywedstrijd vond plaats in het Advanced Base Camp op de Mount Everest, op 6.400 meter boven zeeniveau.

Deze rugbywedstrijd had een tweeledig doel. Het eerste was om ruim 260.000 dollar op te halen voor de financiering van initiatieven die steun verlenen aan achtergestelde jongeren en gehandicapte kinderen in Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Het tweede doel was om een Guinness World Record in de wacht te slepen door de rugbywedstrijd op de grootste hoogte uit de geschiedenis te spelen.

Voor wie niet beHet Base Camp op de Mount Everestkend is met rugby: bij deze complexe, full-contact sport wordt er getackeld, gesprint, gesprongen en gescrumd en op allerlei andere creatieve manieren blijk gegeven van fitheid om een ‘try’ (oftewel goal) te scoren. De ideale omstandigheden voor een rugbymatch zijn een zacht grasveld na een forse plensbui (dan val je niet zo hard) en een mooie, niet al te warme dag met een temperatuur van om en nabij de 20 graden Celsius. Het is een hele uitdaging om deze sport te beoefenen in de barre omstandigheden van het Base Camp in de Himalaya. Hier ligt het zuurstofpercentage rond de 50% en is sprake van temperaturen onder het vriespunt. Je krijgt daarmee te maken met ernstig ademtekort, kans op onderkoeling en gewrichtspijn door het rennen op een bevroren ondergrond.

Georgios en de rugbyteams vertrokken op 13 april vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Lhasa, de traditionele hoofdstad van Tibet. We slaagden erin om contact met Georgios te leggen en hem uit te horen over zijn reis. Voordat de expeditie de Mount Everest bereikte, doorkruiste die de diverse hoge bergpassen van Tibet om te acclimatiseren, zodat iedereen in goede gezondheid het Base Camp op 5.200 meter hoogte bereikte. Na vier dagen acclimatiseren in het Base Camp vervolgde men de reis naar het Intermediate Camp. Dit kamp biedt vol zicht op de spectaculaire noordkant van de Mount Everest en de indrukwekkende pieken van de oostelijke Rongbuk-gletsjer die langs de vallei loopt.

De Rongbuk-gletsjer is een indrukwekkende bevroren oceaan van ijsgolven. Hij biedt uiterst dramatische panorama’s op de gletsjer en bergtoppen van de Himalaya. Langs de oostkant van de gletsjer loopt een spoor dat door expedities wordt gebruikt om met de beklimming van de Mount Everest te beginnen. Ook Georgios Tsianos en zijn team namen deze route. Het Intermediate Camp op 5.800 meter hoogte vertegenwoordigt een onherbergzame wereld van morenes (door een gletsjer of ijskap gevormde landvormen) onder prachtig gebeeldhouwde geeloranje granietkliffen.

Apr 15 Lmax 3_tibetan plateau and highlands

De beklimming begint nu écht

De laatste klim naar het Advanced Base Camp verloopt via ijspieken naar de rechterzijde van de Changtse-basis. Daarop volgt een tocht door de laatste reeks morenes, een groep van afgeplatte grindheuvels naast de gletsjer.

Na een dag rust was het tijd om een wereldrecord neer te zetten in de vorm van rugby sevens en touch rugby op een hoogte van 6.400 meter. Deze wedstrijden vonden plaats in de periode van 30 april op 1 mei.

Volgens Georgios verkeert iedereen in goede gezondheid en conditie. Er werd een fors gevecht geleverd door beide rugbyteams. Zij wachten nu op nieuws over het wereldrecord voor de full contact rugbywedstrijd op de grootste hoogte uit de geschiedenis.

Terwijl de rugbyteams zich klaarmaken voor hun terugkeer naar het Verenigd Koninkrijk, is Georgios begonnen met zijn beklimming van de Mount Everest.

Volg zijn klimtocht via onze speciale Tracking Everest Climb-pagina en bekijk meer foto’s van de expeditie op de Instagram-pagina van Georgios.

cdn2.hubspot.nethubfs182351base camp everest 2

 

Date published.   aug 06, 2019  |  Author: Kim Pot