Uncategorized

Autonoom vervoer: drie belangrijke ontwikkelingen

Volgens onderzoeksbureau KPMG is Nederland goed voorbereid op de komst van zelfrijdende voertuigen. Voor de tweede keer voert Nederland de ranglijst ‘Autonomous Vehicles Index’ aan. Maar wat zijn nu de laatste ontwikkelingen op het gebied van autonome mobiliteit? En welke rol gaat telematica hierin spelen?

Autonome ‘CarSharing’

Met steeds meer mensen die in de stad gaan wonen is technologie voor het delen van voertuigen een must. Binnenkort zullen er zelfrijdende (elektrische) wagens beschikbaar zijn die u eenvoudig kunt reserveren met uw smartphone. Die wagens kunnen met elkaar én de verkeersinfrastructuur communiceren om de meest optimale route te bepalen en te gaan rijden.

CarSharing kan dus interessant zijn voor een individu, maar ook als zakelijke oplossing. Door bedrijfswagens te delen vermindert u het aantal benodigde voertuigen. Daarmee verlaagt u de kosten van uw wagenpark aanzienlijk. Door virtueel beheer weet u altijd waar de wagens zijn, wie er in het voertuig rijdt en voor hoe lang deze persoon de wagen heeft gereserveerd. Het ontlast u als wagenparkbeheerder, omdat u geen fysieke sleuteloverdrachten hoeft te verzorgen, minder papierwerk heeft en zelfs onderhoudstaken aan de voertuigen worden verminderd.

Autonome veiligheid

Er wordt hard gewerkt aan de veiligheid van zelfrijdende wagens. Geavanceerde wiskundige modellen evolueren om te zorgen dat die zelfrijdende voertuigen veilige beslissingen maken, en ook om steden over de hele wereld klaar te maken voor deze nieuwe manier van vervoer. De nadruk ligt nu op het verbeteren van de nauwkeurigheid van de kaarten, met hulp van zelfrijdende voertuigen die al rijden.

Artificial intelligence gaat een grote hulp zijn om zelfrijdende voertuigen veilig te maken, door lokaal weer, voertuigbewegingen en verkeerspatronen te voorspellen. Data is enorm belangrijk bij deze ontwikkelingen, maar hoe gaan we daar veilig mee om? De wagens moeten gegevens veilig verwerken en ongeoorloofde toegang tot die gegevens of besturingssystemen voorkomen. Eén van die manieren om dat te doen is door te werken met verschillende gebruikersrollen.

Autonome elektrische voertuigen

Overgaan naar elektrische voertuigen is de enige manier om verder te gaan. Daar staan veel van u achter, want naar schatting is 89% van de vloten van plan om over te stappen naar elektrische voertuigen voor 2030.

Telematica helpen met het beheer van elektrische voertuigen. Telematica-oplossingen beheren bijvoorbeeld de beschikbaarheid van iedere wagen en zorgen voor optimale inzet van de voertuigen in uw wagenpark. Zakelijke oplossingen voor het delen van bedrijfswagens kunnen zelfs berekenen wanneer het efficiënter is om elektrische fietsen in te zetten.

Eén ding is zeker, dit jaar zullen er veel ontwikkelingen gaan plaatsvinden op het gebied van autonoom vervoer.

Bent u benieuwd welke oplossingen u kunt inzetten om uw wagenpark voor te bereiden op nieuwe ontwikkelingen? Onze accountmanagers komen graag bij u langs om uw wensen te inventariseren en een demo te geven. Stuur ons een bericht met uw gegevens en wij nemen spoedig contact met u op.

De informatie uit dit blog komt van een aantal topconferenties in Las Vegas and Barcelona.

Related Articles