Betekent een hogere snelheid ook echt een kortere reistijd? We gaan het je nog niet verklappen, eerst wat cijfers die je vast en zeker zullen verbazen.
Hardlopers zijn doodlopers
We doen het allemaal! We denken dat we sneller op onze bestemming aankomen als we harder rijden dan de toegestane snelheid. In werkelijkheid snoept een hogere snelheid bij de meeste ritten maar een paar minuten van de reistijd af. Het brandstofverbruik, de luchtvervuiling en de kans op een ernstig of zelfs dodelijk ongeluk stijgen daarentegen aanzienlijk. Is dat het echt waard?
Reistijd wordt niet langer bij aanhouden maximumsnelheid
Uit onderzoek blijkt dat je bij een rit van 10 km minder dan 1 minuut bespaart als je de gemiddelde snelheid van 60 km/uur naar 65 km/uur verhoogt. Omgekeerd: als je tijdens een rit van 100 km je snelheid van 110 km/uur naar 100 km/uur verlaagt, valt de totale reistijd slechts 2,2 tot 5,5 minuten langer uit.*
Metingen tonen aan dat je reistijd niet langer wordt als je je aan de maximumsnelheid houdt. Als iedereen dat zou doen, zou het verkeer zelfs beter doorstromen, met minder snelheidswisselingen en met een constantere afstand tot de voor- en achterliggende auto’s.
Bij sneller rijden wordt ook meer CO2 uitgestoten en meer brandstof verbruikt. Dat betekent dat je vaker moet tanken.
Risico op ongeluk 32 keer groter
Nog een paar interessante cijfers: Als je binnen de bebouwde kom meer dan 5 km/uur boven de maximumsnelheid rijdt, verdubbel je de kans op een ongeluk. Rij je 20 km/uur harder dan is toegestaan in een 60 km-zone, dan is het risico op een ernstig ongeluk 32 keer groter…
Wat is de reden hiervoor?
- In de tijd die je nodig hebt om te reageren op onverwachte situaties en plotselinge bewegingen of bochten, rijdt je auto met hoge snelheid door.
- U verliest gemakkelijker de controle over je voertuig in bochten en bij afslagen.
- Voor anderen, bestuurders dan wel voetgangers, kan het lastig zijn om je snelheid correct in te schatten.
- Ten slotte duurt het bij hogere snelheden langer voordat je voertuig volledig tot stilstand is gekomen.
Bij een ongeval is de mate van je letsel recht evenredig met de snelheid die je had op het moment van het ongeval. Hoe hoger de snelheid, des te ernstiger je verwondingen zijn als de auto plotseling iets raakt.
Naast alle problemen die op de weg kunnen ontstaan, moet je ook denken aan je verzekeringspremie. Die kan namelijk oplopen als je schade veroorzaakt.
Als je te snel rijdt in een bedrijfswagen, loop je bovendien het risico dat je je baan verliest. Er zijn maar weinig bedrijven die overtredingen door de vingers zien, want die veroorzaken niet alleen hoge kosten, maar zijn ook schadelijk voor het bedrijfsimago.
En ten slotte is er natuurlijk nog het risico dat je je rijbewijs kwijtraakt. Roekeloos rijgedrag wordt in Nederland vanaf 2020 eerder en zwaarder bestraft, er ligt al een wetsvoorstel klaar.
Is de snelheid dat echt waard? Wij denken van niet!
Vragen over dit artikel, of over hoe je veilig rijgedrag binnen je bedrijf hoger op de agenda kunt zetten? Neem contact met ons op.