Een personal tracker om de veiligheid van hulpverleners te verbeteren

Noodhulpverleners werken in een bijzonder dynamische omgeving waarin er veel op het spel staat, mogelijk zelfs mensenlevens. Er liggen diverse gevaren op de loer tijdens hun werkzaamheden, zoals:

- Werk in afgelegen, moeilijk bereikbare gebieden: extreme weersomstandigheden, instortingsgevaar en een verhoogde kans op geweld.

- Contact met gewonde en stervende mensen: een hoge mate van verantwoordelijkheid voor de levens van anderen, tijdsdruk en lange, onregelmatige werktijden

-Fysiek inspannend werk: onvoldoende pauzes, dragen van een zware beschermende uitrusting, transport van patiënten en puinruimen

Of het nu gaat om brandweerlieden die hun enige uitgang geblokkeerd zien, politieagenten die snel ondersteuning nodig hebben, omdat ze onder vuur worden genomen of ambulancemedewerkers die met een onhandelbare patiënt te maken krijgen: het is duidelijk dat er effectieve voorzorgsmaatregelen nodig zijn om noodhulpverleners veilig te houden in extreme situaties.

Voortdurende bewaking met een personal tracker

De Personal Tracker van Fleet Complete is een licht bewakingsapparaat dat mensen met risicovolle beroepen op hun lichaam kunnen dragen. Dat biedt met name uitkomst als zij alleen werken op ver afgelegen locaties. Het apparaat biedt noodhulpverleners extra veiligheid met real-time GPS-rapportage en de aanwezigheid van een paniekknop.

De sensortechnologie van de Personal Tracker bewaakt voortdurend de locatie, activiteiten en verplaatsingen van noodhulpverleners en verzendt automatisch statusupdates naar de meldkamer.

Het apparaat biedt daarnaast diverse beveiligingsfuncties die extra bescherming bieden voor mobiele medewerkers in het veld.

Uitgebreide netwerkdekking

De Personal Tracker bewaakt medewerkers op externe locaties, waar ze ook maar gaan of staan. Het apparaat kan maakt gebruik van 2G- en 3G-netwerken en is voorzien van een paniekknop, zodat er in noodgevallen razendsnel hulp kan worden uitgestuurd.

• Een batterijduur van meer dan 10 uur

Afhankelijk van de rapportagefrequentie gaat een batterij maximaal 24 uur lang mee. Bij een groter aantal verplaatsingen en een kortere overdrachtsfrequentie bedraagt de batterijduur ruim 10 uur.

• Een automatische inschakelfunctie

Wanneer de meldkamer een oproep ontvangt, moeten noodhulpverleners snel uitrukken. Ze zouden in alle haast kunnen vergeten om hun Personal Tracker in te schakelen, met alle gevolgen van dien. Om deze reden wordt het apparaat automatisch geactiveerd wanneer de sensoren van de tracker beweging detecteren (bijvoorbeeld als een noodhulpverlener rijdt of loopt). Daarop gaat de Personal Tracker automatisch met de bewaking van start.

• Mogelijkheid van noodoproepen

Noodhulpverleners kunnen via een paniekknop op de tracker een noodoproep doen. De meldkamer ontvangt in dat geval direct een waarschuwingssignaal, zodat die direct hulp kan uitsturen.

• Waarschuwingen bij het uitblijven van activiteit

In sommige situaties zijn noodhulpverleners mogelijk niet in staat om de paniekknop te gebruiken, bijvoorbeeld als ze bewusteloos zijn. De tracker zal in dat geval na een korte periode van inactiviteit een waarschuwing verzenden om aan te geven dat de drager mogelijk in de problemen is geraakt.

• Val- en botsingdetectie

De driedimensionale versnellingsmeter van de Personal Tracker is speciaal ontwikkeld voor het detecteren van vrije vallen en botsingen. Het apparaat kan de meldkamer daarmee direct laten weten dat de noodhulpverlener is uitgeschakeld.

De effectiviteit van noodhulpverleningsteams vergroten

Steeds meer teams van noodhulpverleners maken gebruik van personal trackers. Dit stelt hen staat om veiliger en efficiënter hun werk te doen en alle administratieve processen sneller af te handelen.

In- en uitcheckfuncties bieden een snelle en eenvoudige manier om het begin en het einde van een ploegendienst vast te leggen en van een tijdstempel te voorzien. Teamleiders staan soms voor de opgave om op de plaats van een incident een groot team te coördineren. Alle Personal Trackers kunnen worden bewaakt vanaf het scherm van één smartphone. Dit biedt teamleiders optimaal overzicht op alle real-time activiteiten.

Bescherming voor mensen die levens redden

Noodhulpverleners lopen niet alleen het gevaar dat ze gewond raken. Er bestaat een reële kans dat zij tijdens hun werk komen te overlijden terwijl zij proberen om de veiligheid van anderen te garanderen. Hoewel er veel voorzorgsmaatregelen zijn ingebouwd in de training en werkprocedures van noodhulpverleners kan moderne technologie hun veiligheid in het veld vergroten. Het gebruik van de juiste apparatuur en tools kan het verschil betekenen tussen leven en dood, zowel voor noodhulpverleners als de mensen die zij proberen te redden.

Date published.   mrt 19, 2019  |  Author: Kim Pot