Autorijden op warme dagen [5 tips]

Deze warme dagen vragen om extra maatregelen, voor jou en je voertuig. We geven je vijf tips om te zorgen dat je in de zomer veilig onderweg kunt zijn.

  • Slippers

Mag je met slippers rijden? Rijden met slippers kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Een slipper blijft makkelijk achter het pedaal hangen, en je glijdt makkelijker van het pedaal af. In Nederland is het officieel niet verboden. Toch is het niet verstandig om te doen. Mocht je namelijk een ongeluk krijgen, dan bestaat er een kans dat de verzekering alleen de schade van de tegenpartij vergoedt, zelfs als je een WA-plusverzekering hebt.

In het buitenland is het rijden met slippers meestal verboden en riskeer je een boete van tenminste 90 euro als je betrapt wordt met slippers achter het stuur. Dus loop het risico niet, en zorg dat je goede schoenen draagt. 

  • Neem voldoende water mee

Onderzoekers van de Universiteit van Loughborough hebben aangetoond dat milde uitdroging kan leiden tot bestuurdersfouten. Deze zouden gelijk zijn aan die van bestuurders die de limiet voor rijden onder invloed vier maal overschrijden. De onderzoekers testten in een simulator en ontdekten dat het aantal gevaarlijke verkeersincidenten meer dan verdubbelde toen verkeerssituaties beoordeeld moesten beoordelen na een periode zonder vocht. Neem dus voldoende water mee!

  • Paraplu

Heb je standaard een paraplu in de auto liggen? Top! Niet alleen handig voor een onverwachtse stortbui, maar ook om jezelf te beschermen tegen de zon. Mocht je pech krijgen (liever niet natuurlijk) en je moet langs de kant van de weg wachten op hulp, dan is het fijn als je een paraplu hebt om jezelf tegen de zon te beschermen.

  • Controleer vloeistoffen

Oververhitting van de motor is het meest voorkomende probleem in de zomer. Zorg dat je dus regelmatig de koelvloeistof controleert. Net als de remolie trouwens, vooral als je ook in het buitenland rijdt, in heuvelachtige omgevingen. Dat vraagt meer van de remmen. En in de zomer zijn je ruiten vaak wat sneller vies, bijvoorbeeld door de beestjes die tegen je ruit aan vliegen, dus controleer ook de ruitenvloeistof regelmatig.

  • Bandenspanning

In de zomer zet warme lucht uit, dus let goed op je bandenspanning. Als de bandenspanning niet optimaal is verbruik je ook meer brandstof, én dat is zonde: slecht voor het milieu én de kosten.

Wat is jouw tip om op hete dagen toch een beetje comfortabel achter het stuur te zitten? Heb je trouwens advies nodig over veilig onderweg zijn? Neem gerust contact met ons op.

 

 

Date published.   jul 26, 2019  |  Author: Kim Pot