Uncategorized

Telematica om de responstijden van hulpverleners te verbeteren

Jaarlijks overlijdt een alarmerend aantal noodhulpverleners als gevolg van verkeersongevallen. Telematica kan hen helpen om veilig en op tijd op hun bestemming te arriveren na het ontvangen van een noodoproep.

Elke minuut telt voor politieagenten, brandweerlieden en ambulancemedewerkers die zich naar een noodsituatie spoeden. Een vertraging van 1 minuut bij medische incidenten zorgt voor een toename van het sterftecijfer met 1-2%. In het geval van een hartstilstand verlaagt elke minuut dat het slachtoffer onbehandeld blijft diens overlevingskans met 7-10%.

Auto-ongelukken en niet-medische noodsituaties vragen eveneens om snelle responstijden. Die zijn nodig om levens te redden, explosieve situaties te ontzenuwen en de openbare veiligheid te waarborgen.

Het is daarom van cruciaal belang om noodhulpverleners te wapenen met uiterst geavanceerde tools en apparatuur die hen in staat stelt om sneller op hun bestemming aan te komen. Moderne software voor wagenparkbeheer biedt uitkomst.

Vier gevaren in het verkeer voor noodhulpverleners

Politiemensen, brandweerlieden, ambulancemedewerkers en andere noodhulpverleners werken in de meest risicovolle omgevingen die maar denkbaar zijn. Er is echter één gevaar dat nog niet aan bod is gekomen, en dat is de mogelijkheid dat noodhulpverleners tijdens hun werk zelf betrokken raken bij verkeersongevallen. Laten we eens kijken naar vier belangrijke redenen waarom noodhulpverleners op onze wegen meer risico lopen en hoe software-oplossingen voor wagenparkbeheer uitkomst kan bieden.

1. Spoed

Noodhulpverleners moeten per definitie als eerste ter plekke komen bij een ongeval of een plaats delict. Hoe eerder ze op hun bestemming arriveren, des te sneller ze hun werk kunnen doen, of het nu gaat om het reanimeren van een slachtoffer, het ontzenuwen van een gespannen situatie of het blussen van een brand. Een vertraging van slechts een paar seconden kan het verschil tussen leven en dood betekenen.

2. Afleiding

Als een noodoproep wordt ontvangen, gaan alle remmen los. Noodhulpverleners hebben nauwelijks tijd om na te denken voordat ze in hun voertuig en zich naar de plek des onheils haasten. Dat betekent dat de briefing en alle communicatie met de centrale hoofdzakelijk tijdens het rijden plaatsvindt. Noodhulpverleners worden daardoor sterk afgeleid terwijl ze met piepende banden en gillende sirenes naar hun bestemming spoeden.

3. Vermoeidheid

Noodhulpverleners maken vaak lange uren en draaien soms onregelmatige diensten. Zij moeten vrijwel zonder waarschuwing in actie komen en voortdurend alert blijven. De nasleep van zoveel adrenaline kan resulteren in directe vermoeidheid of vermoeidheid op de lange termijn.

4. Nalatigheid

Noodhulpverleners zijn ook maar mensen. Ze kunnen net als ieder ander fouten maken, en het feit dat ze onder enorme druk staan maakt de situatie er niet beter op. In noodsituaties staat er echter enorm veel op het spel. Een kleine fout kan afschuwelijke gevolgen hebben. Onnodig hard rijden, over een druk kruispunt razen of vergeten om een veiligheidsgordel om te doen of de sirene in te schakelen, al dit soort zaken brengen direct risico’s met zich mee.

De rol van technologie

Het goede nieuws is dat geavanceerde bestuurdersassistentiesystemen, waaronder software voor wagenparkbeheer, noodhulpverleners kunnen helpen met het terugdringen van dergelijke risico’s. Zodra een melding bij de centrale binnenkomt, zorgt de software automatisch voor gestroomlijnde processen en controles, zodat noodhulpverleners zo snel mogelijk in actie kunnen komen en geen details over het hoofd zien.

Smart vehicles zijn in staat om in een oogwenk cruciale informatie beschikbaar te stellen (en wel handsfree, zodat de bestuurder diens ogen op de weg kan houden). En het zal ook niet lang meer duren voordat noodhulpverleners een beroep kunnen doen op kunstmatig intelligente personal assistants.

Verder is het mogelijk om personal trackers te integreren met software voor wagenparkbeheer om sensoren met vooraf gedefinieerde intervallen uit te lezen en waar nodig een noodoproep te doen. Accurate rapportages en analyses op basis van zowel real-time als historische data maken daarnaast een meer verantwoorde planning van ploegendiensten en taakverdeling mogelijk. En ten slotte kan software voor het coachen van chauffeurs in de cabine voorkomen dat zij missers maken, zoals vergeten om hun veiligheidsgordel om te doen. Alle verzamelde informatie kan worden gebruikt als input voor training op maat die chauffeurs helpt om hun prestaties voortdurend te verbeteren.

GPS-tracking

Zodra de locatie van een noodsituatie is vastgesteld, kunnen medewerkers van de centrale direct de dichtstbijzijnde voertuigen zien en hen via de snelste route naar de plek van het ongeluk leiden. Noodhulpverleners kunnen zich zo sneller naar de plek des onheils begeven, terwijl medewerkers van de centrale hun focus kunnen richten op het leveren van potentieel levensreddende telefonische instructies. Deze aanpak maakt het ook mogelijk om gevaarlijke verkeerssituaties en files te omzeilen op weg naar een noodsituatie of naar het ziekenhuis.

Automatisering

In noodsituaties is het van cruciaal belang om alle betrokken partijen geïnformeerd te houden. Voortdurend rapportages uitbrengen is echter tijdrovend en kan afleidend werken. Het is mogelijk om software voor wagenparkbeheer te laten activeren door een melding of door een sirene, zodat de programmatuur automatisch data verzamelt via diverse sensoren en meetapparatuur en automatische updates naar de centrale verzendt. Dit is mogelijk met tussenpozen tot slechts 10 seconden.

Handsfree communicatie

Een ‘push-to-talk’ communicatiesysteem zoals EPTT van Fleet Complete biedt de mogelijkheid van tweerichtingscommunicatie zonder de gebruikelijke afleidingen. Dat betekent dat noodhulpverleners hun hoofd erbij kunnen houden en zich volledig op de situatie op de weg kunnen concentreren. Medewerkers van de centrale kunnen op hun beurt met meerdere eenheden tegelijkertijd communiceren om alle noodhulpverleners zo snel mogelijk van potentieel levensreddende informatie te voorzien.

Accurate vastlegging van informatie

Fleet Complete maakt gebruik van speciale sensoren voor de verzameling van aanvullende informatie in het veld, zoals het openen en sluiten van deuren van voertuigen of het gebruik van apparatuur. Al deze informatie wordt automatisch vastgelegd en voorzien van een tijdstempel, voor elke handeling of beslissing in de reactieketen. In het geval van brandweerlieden kan dit gaan om het gebruik van een ladder, waterpomp of verlichting. Een evaluatie van historische data maakt het mogelijk om kansen voor efficiëntieverbeteringen te signaleren. Het kan ook bijdragen aan een effectievere reconstructie van gebeurtenissen en analyses na incidenten.

Heeft u vragen over dit artikel, of over onze oplossingen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

 

Related Articles