Fleetmanagement

Hoe telematica helpt om afleiding tijdens het rijden te voorkomen

Als fleetmanager is het van cruciaal belang om je medewerkers op de weg veilig te houden. Dat is best een uitdaging, want volgens onafhankelijk onderzoek geeft maar liefst 78% van alle bestuurders toe dat ze multitasken tijdens het rijden. Gevaarlijk! Er bestaat niet alleen het risico op lichamelijk letsel en schade aan bedrijfswagens, verkeersongelukken kunnen ook je reputatie een knauw geven. In dit artikel gaan we nader in op de gevaren van afleiding tijdens het rijden en bekijken we hoe telematica kan helpen.

AdobeStock_216266810-min

Oorzaken van afleiding tijdens het rijden

Circa 36% van alle afleidingen komt in de vorm van korte handelingen die hooguit vijf seconden in beslag nemen. Iets van de achterbank pakken, de autogordels opnieuw afstellen, op toetsen op het dashboard drukken, dat soort zaken. Andere afleidingen houden verband met eten of drinken of persoonlijke hygiëne, zoals het aanbrengen van make-up.

8% van alle automobilisten geeft toe een smartphone te gebruiken tijdens het rijden, maar bijna een kwart zegt naar hun mobiel te grijpen als ze voor een stoplicht wachten of in de file staan. We ervaren dus genoeg afleiding onderweg.

De gevaren van afleiding tijdens het rijden

Of het nu gaat om verkeersongelukken of hogere verzekeringspremies, afleiding tijdens het rijden kan alleen maar problemen opleveren. Wist je bijvoorbeeld dat als iemand tijdens het rijden zijn smartphone gebruikt, de kans op een botsing verviervoudigt? 

Het ergste wat er kan gebeuren in het geval van een botsing is natuurlijk dat de bestuurder en/of andere weggebruikers gewond raken of zelfs overlijden. Toch laten we ons nog altijd afleiden onderweg. We denken ‘Dat overkomt mij niet’. Afleiding tijdens het rijden behoort echter tot de ‘fatale vijf’ oorzaken van verkeersongelukken. Grote voertuigen zijn met name gevaarlijk. Dit is te wijten aan hun gewicht en de tijd die ze nodig hebben om tot stilstand te komen. 

Verkeersongelukken kunnen je onderneming ook blootstellen aan kostbare rechtszaken, materiële schade, hogere verzekeringspremies en reputatieschade. Dit alles kan serieuze gevolgen hebben voor je bedrijfsresultaat.

Telematica om afleiding in het verkeer terug te dringen

Sommige afleidingen zijn onvermijdelijk. Technologie kan echter een oplossing bieden voor afleidingen die dat niet zijn. Zo kan software voor wagenparkbeheer een belangrijke bijdrage aan de verkeersveiligheid leveren. Volgens een enquête zijn verbeteringen van het rijgedrag van bestuurders zelfs het belangrijkste voordeel dat fleetmanagers realiseerden met de implementatie van telematica.

Laten we eens kijken naar hoe software voor wagenparkbeheer afleiding tijdens het rijden kan voorkomen.

Monitor het gedrag van bestuurders

De software voor wagenparkbeheer stelt je op de hoogte van vormen van onveilig rijgedrag. Dat kan bijvoorbeeld gaan om abrupt remmen, snel optrekken, bumperkleven, bochten afsnijden en te hard rijden. Dit kunnen stuk voor stuk tekenen zijn van afleiding tijdens het rijden.

Aan de hand van deze data kunnen fleetmanagers het rijgedrag van bestuurders beoordelen. De data kan ook worden ingezet voor trainingsdoeleinden. 

Gerichte training

Zoals eerder genoemd kan de data die wordt verzameld over het rijgedrag van medewerkers worden ingezet voor trainingsdoeleinden. Het voordeel is dat je medewerkers zo veel gerichter kan trainen. Dat levert sneller resultaat op. 

Hou je wagenpark veilig

Door middel van coaching en training kun je medewerkers bewuster maken van momenten waarop ze worden afgeleid. Op die manier kunnen ze corrigerende maatregelen treffen om zichzelf en andere weggebruikers veilig te houden.

Wil je dat één van onze experts vrijblijvend meedenkt over hoe jij telematica kan inzetten om de veiligheid van je medewerkers en bedrijfswagens te verbeteren? Neem contact met ons op.