"Asset Tracker"

Hoe gps-tracking bijdraagt aan verbeterd wagenparkbeheer in de bouw

Zijn je bedrijfswagens en apparatuur wel afdoende beschermd? Als ze beschadigd raken of worden gestolen, heb je niet alleen te maken met forse reparatie- of vervangingskosten. De productiviteit en de veiligheid van je team komen daardoor ook op de tocht te staan. GPS-tracking zou de eerste verdedigingslinie voor je personeel en bedrijfsmiddelen moeten zijn.

Met telematica kun je relevante data verzamelen die inzicht biedt in de manier waarop je apparatuur wordt gebruikt en wat de real-time locatie daarvan is. Dat geldt voor alles van grote machines en bedrijfswagens tot generatoren en kostbaar gereedschap. Maar tracking helpt je niet alleen om je inventaris effectiever te beheren. Je kunt hiermee ook sneller potentiële efficiëntievoordelen uitlichten die je bedrijfsprestaties een boost kunnen geven.

Het belang van asset tracking

Apparatuur is in de bouwsector erg duur. Een juist beheer daarvan is dan ook van cruciaal belang om je bedrijfsresultaat op peil te houden. Maar oplossingen voor asset management (het beheer van bedrijfsmiddelen) helpen je niet alleen met het beschermen van je apparatuur, maar voorkomen ook inefficiëntie als gevolg van onderbezetting, uitvaltijd en onbevoegd gebruik.

Hier zijn drie manieren waarop software voor GPS-tracking je kan helpen met het verzamelen van cruciale informatie en helpt met het voorkomen van tijd- en geldverspilling:

1. Locatiebepaling

Nadat je trackers op je belangrijkste bedrijfsmiddelen hebt aangebracht, kun je die met een simpele muisklik volgen. Je kunt een grens om het werkgebied en de reguliere werktijden aangeven om real-time meldingen te laten genereren als bedrijfsmiddelen buiten die grens of tijden worden gebruikt.

GPS-tracking maakt het ook mogelijk om gestolen bedrijfswagens en andere zoekgeraakte bedrijfsmiddelen snel en eenvoudig terug te vinden.

2. Bewaking van bedrijfsmiddelen

Met real-time asset tracking kun je aan het einde van de dag alle bedrijfsmiddelen en het gebruik daarvan in kaart brengen. Real-time waarschuwingen zorgen daarbij voor meer overzicht. Door deze data regelmatig te analyseren kun je onregelmatigheden in een vroegtijdig stadium signaleren, zodat ze niet tot grotere problemen kunnen uitgroeien. Sommige asset trackers zijn zelfs toegerust met bewegingssensoren die wijzigingen van het licht, de vochtigheidsgraad en de temperatuur detecteren en een passende waarschuwing afgeven. Op die manier ben je van problemen op de hoogte voordat er schade kan optreden.

3. Beheer van de takenlast

Asset tracking-software kan je ook helpen met het stroomlijnen van je bedrijfsprocessen. Zo kun je de verzamelde data gebruiken om nieuwe taken effectiever toe te wijzen aan bedrijfsmiddelen en medewerkers die in de buurt zijn. Je kunt op basis van rapportages met tijdstempels ook processen met terugwerkende kracht analyseren en mogelijkheden voor kostenbesparingen uitlichten.

Wil je meer weten over de manieren waarop de oplossingen van Fleet Complete je bedrijfsresultaat een boost kunnen geven? Vraag dan een (online) afspraak met één van onze experts aan!

Maak een afspraak

Hoe oplossingen voor fleetmanagement ongelukken kunnen voorkomen

Technologie kan je helpen met het bewaken van de prestaties van je bestuurders en wagenparkbeheerder(s) en het leveren van feedback daarop. Het kan ook de veiligheid van je team en bedrijfsmiddelen waarborgen. De meeste ongevallen in de bouwsector zijn het gevolg van ‘The Fatal Four’: vallen, elektrocutie, beknelling en botsingen met objecten.

Deze ongelukken hoeven niet per se op de bouwlocatie plaats te vinden. Ze kunnen ook optreden wanneer werknemers met apparatuur omgaan of simpelweg op de weg rijden.

Een ongeluk zit weliswaar in een klein hoekje, maar de overgrote meerderheid van ongevallen kan worden vermeden. Mike Wright, directeur health, safety & environment bij de vakbond United Steelworkers vertelde The Guardian: “Ze zijn stuk voor stuk vermijdbaar. Ik heb een hoop fatale ongelukken gezien waarbij je binnenwandelt en denkt: ‘Ik kan het niet geloven. Tien jaar geleden was dit misschien nog denkbaar, maar kun kan dit eigenlijk niet meer.”

Veiligheid is niet alleen belangrijk om mensen te beschermen. Ongevallen met letsel zijn ook vanuit zakelijk opzicht onwenselijk. Die kunnen in de papieren lopen als gevolg van uitvaltijd, vertraagde bedrijfsprocessen, schade aan apparatuur en hogere verzekeringspremies.

De personal tracker van Fleet Complete biedt je toegang tot sensordata, mogelijkheden voor het lokaliseren van bedrijfsmiddelen en noodhulpmeldingen. De oplossing biedt daarnaast inzicht in het welzijn van alle mobiele medewerkers en bedrijfsmiddelen in het veld.

Beter asset management vertaalt zich in meer kostenbesparingen

Gebrekkig asset management leidt tot onnodige slijtage van je apparatuur. Dat is een kostbare grap. Bovendien bestaat de mogelijkheid dat bedrijfsmiddelen meer tijd in de reparatiewerkplaats doorbrengen dan op de werklocatie.

GPS-tracking van voertuigen draagt bij aan beter rijgedrag door inzicht te geven in het rijgedrag, data-gestuurde training en regelmatige inspecties van het wagenpark. Bestuurders zullen hierdoor geneigd zijn om met grotere zorg om te gaan met bedrijfswagens, zodat de slijtage vermindert.

Sommige verzekeraars bieden zelfs kortingen op hun premies aan als bedrijven gebruikmaken van GPS-software voor wagenparkbeheer. Dit maakt het namelijk eenvoudiger om incidenten vast te leggen en gestolen voertuigen of apparatuur op te sporen.

Fleet Complete heeft daarnaast speciale diensten ontwikkeld voor wagenparken in de bouwsector. Deze diensten maken onder meer gebruik van sensoren die op de krachtafnemer worden aangebracht. Ze maken het mogelijk om de deuren van trailers en de beweging van kraanarmen te bewaken en data van de krachtafnemer van bulldozers uit te lezen, zodat kan worden nagegaan wanneer de contactsleutel wordt omgedraaid. Op die manier krijg je integraal overzicht op de locatie en het gebruik van bedrijfsmiddelen en de veiligheid van je team.

Wat een asset tracking-oplossing je zou moeten bieden

Elk bedrijf is weer anders. En niet elk programma voor het beschermen van bedrijfsmiddelen is even goed. Bij het selecteren van de juiste technologie voor dit doel zou je rekening moeten houden met een aantal belangrijke aandachtspunten:

  • Kies voor een asset tracker die je eenvoudig kunt integreren met je huidige apparatuur, gereedschap en andere bedrijfsmiddelen
  • Ga na of de asset tracking-software aan jouw wensen en behoeften kan worden aangepast
  • Controleer of het apparaat voldoet aan de dekkingseisen. Sommige oplossingen maken gebruik van satellietnetwerken, en andere weer van LTE-M of 3G
  • Kies voor een provider die het gewenste niveau van ondersteuning kan bieden

Verder is het belangrijk om te kiezen voor gebruiksvriendelijke technologie die makkelijk te installeren is en door een team van vakkundige monteurs wordt geconfigureerd.

Met een installatie die volledig op je behoeften is afgestemd kun je verstoringen van bedrijfsprocessen minimaliseren en krijg je een helderder beeld van de prestaties van je wagenpark en problemen die tot een ongeluk zouden kunnen leiden.

Heb je vragen naar aanleiding van dit blog? Neem gerust contact met ons op.