"Asset Tracker"

Hoe MKB-organisaties kunnen profiteren van asset tracking

In dit blog bespreken we hoe asset tracking de bedrijfsefficiëntie vergroot en voor kostenbesparingen bij MKB-organisaties zorgt.

AdobeStock_355009313-min

De unieke uitdagingen van bedrijven met een kleinschalig wagenpark

Om inzicht te krijgen in de voordelen van asset tracking moeten we eerst in kaart brengen met welke uitdagingen MKB-organisaties te maken hebben. Problemen met de cashflow en het eigen vermogen blijken bovenaan de lijst met problemen te staan.

Hieronder volgt een overzicht van problemen die een gebrek aan kapitaal met zich meebrengt, maar met behulp van asset tracking kunnen worden verholpen.

Minder bedrijfswagens

Als je over minder bedrijfswagens beschikt en er is een voertuig dringend aan onderhoud toe of er wordt een bedrijfswagen gestolen, dan is de kans dat je over een vervangend materieel beschikt klein. Met een asset tracker heb je altijd zicht op de locatie van bedrijfswagens en kun je dus zo snel actie ondernemen als er van je gestolen wordt. Ook kun je met een asset tracker het onderhoudsprogramma optimaliseren, zodat de kans veel kleiner is dat een bedrijfswagen uitvalt door achterstallig onderhoud.

Minder personeel

Als je het personeelsbestand noodgedwongen moet inkrimpen, betekent dat vrijwel zeker dat collega’s extra taken op zich moeten nemen. Als de aandacht van het personeel alle kanten wordt opgetrokken, kan het lastig zijn om de locatie en status van alle bedrijfsmiddelen handmatig bij te houden. De automatiseringsmogelijkheden van asset tracking-software kunnen de werklast van je personeel aanzienlijk verlichten.

Met asset trackers die zich in een paar seconden laten installeren kun je al je kostbare bedrijfsmiddelen online bijhouden. Je kunt zien hoe en wanneer ze worden gebruikt, of juist wanneer ze niet worden gebruikt terwijl dat wel de bedoeling is. 

Krappere budgetten

Als bedrijfsmiddelen onverhoopt zoekraken, beschikt een kleiner bedrijf mogelijk niet over het geld dat nodig is voor vervanging. Met asset tracking kun je echter diefstal tegengaan en kostbare vervangingen vermijden die voor budgetoverschrijdingen zorgen.

Het vermogen om snel gestolen of zoekgeraakte apparatuur en voertuigen terug te vinden maakt financieel gezien een wereld van verschil. En je voorkomt er ook nog eens hogere verzekeringspremies mee.

De werkelijke kosten van gestolen of zoekgeraakte bedrijfsmiddelen

Als je een machine of belangrijke apparatuur kwijtraakt, verlies je factureerbare tijd en ben je geld kwijt aan de aanschaf van een vervangend bedrijfsmiddel. Het kan bovendien resulteren in ontevreden klanten en onvoltooide taken.

Als je gebruikmaakt van asset tracking-software, wordt elk bewegend of stationair bedrijfsmiddel nauwlettend in real time bewaakt. Wagenparkbeheerders kunnen data opvragen wanneer dat maar nodig is. Als er iets ontbreekt of zoekraakt, kunnen zij de locatie van bedrijfswagens in real time volgen en indien nodig contact opnemen met de bestuurder of de politie.

Het geautomatiseerd bijhouden van bedrijfsmiddelen bespaart tijd en vergroot de bedrijfsefficiëntie. Je klanten pikken daar ook een graantje van mee, want als er minder bedrijfsmiddelen zoekraken, is er ook minder sprake van uitvaltijd. En zoals welke manager weet is het genereren van omzet en het snijden in de kosten de perfecte combinatie voor het opvoeren van de winstgevendheid.

Asset Tracker

Een asset tracking-oplossing biedt je de volgende mogelijkheden:

  • Hou met minimale inspanning grip op al je bedrijfsmiddelen dankzij het geautomatiseerde karakter van asset tracking-systemen
  • Verbeter de bedrijfsbrede samenwerking en efficiëntie door het delen van online informatie over bedrijfsmiddelen
  • Bespaar geld door het reduceren van kosten die verbandhouden met uitvaltijd, reparaties en vervanging
  • Hou meer tijd over voor datgene wat werkelijk van belang is: het runnen van je onderneming

Wil je weten hoe asset tracking je kan helpen om bedrijfsprocessen te stroomlijnen, de locatie en status van je bedrijfsmiddelen te bewaken en tijd én geld te besparen? Vraag een demo aan, we laten je graag de mogelijkheden zien.