De voordelen van een fleetmanagement systeem

Overweeg je een fleetmanagement systeem? We bespreken een aantal voordelen van zo'n systeem.

De basisprincipes

Wagenparkbeheer is een verzamelterm voor alle manieren waarop bedrijven de dagelijkse processen rond hun bestelwagens, vrachtwagens, bussen en personenauto’s afhandelen en stroomlijnen.

Oplossingen voor wagenparkbeheer voorzien managers van de tools die ze nodig hebben om bedrijfsprocessen te optimaliseren. Een dergelijke oplossing draagt bij aan de realisatie van diverse doelstellingen. Dat kan gaan om het realiseren van kostenbesparingen tot het reduceren van de CO2-uitstoot en verbeteringen van de verkeersveiligheid.

Systeemcomponenten

Een systeem voor wagenparkbeheer is opgebouwd uit de volgende drie kerncomponenten:

  1. Hardware:

    Een blackbox die in het voertuig wordt geplaatst en wordt aangesloten op de motormanagementmodule (ECM).
  2. Software binnen het voertuig:

    De motormanagementmodule van het voertuig verzamelt informatie over de voertuigprestaties, zoals de stationaire draaitijd en het rijgedrag van bestuurders (zoals abrupt remmen en bochten afsnijden).
  3. Beheersoftware:

    Een cloud-platform interpreteert alle verzamelde data om je te voorzien van praktisch toepasbare inzichten. Op deze manier kun je verbeteringen doorvoeren op basis van betrouwbare data uit het veld.

Laten we eens kijken naar de belangrijkste voordelen die een fleetmanagement systeem je biedt.

1. Verbeterd overzicht

Managers hebben te allen tijde toegang tot het systeem, ook vanaf een mobiele telefoon. Dat betekent dat je op elk moment de real-time status van voertuigen kan bekijken en ziet met welke taken medewerkers bezig zijn. Je ziet waar bedrijfswagens zich bevinden, hoeveel brandstof er wordt verbruikt, of de bestuurder te hard rijdt, of het voertuig aan een onderhoudsbeurt toe is enzovoort. Daarnaast kun je in een oogwenk historische rapportages opvragen om trends en problemen uit te lichten.

2. Uitstekende klantenservice

Als je in één oogopslag zicht hebt op het complete wagenpark, wordt het een stuk eenvoudiger om bedrijfsprocessen te stroomlijnen en klanten tevreden te houden. Het voorkomt verwarring tijdens de communicatie, het voorkomt vertragingen als gevolg van bestuurders die onvindbaar zijn, en maakt het makkelijker om klanten op de hoogte te houden van de voortgang.

3. Veiligheid eerst

Elk bedrijf heeft een zorgplicht ten aanzien van zijn bestuurders en de andere weggebruikers. Een fleetmanagement systeem kan ook op dat punt uitkomst bieden. Zo kan het een digitale alert geven als er een snelheidslimiet wordt overschreden of de bestuurder laten weten dat het tijd is om een pauze in te lassen. Het systeem wijst je er ook op wanneer een voertuig een onderhoudsbeurt nodig heeft en wijst je op vormen van rijgedrag die aan slijtage bijdragen, zoals abrupt remmen.

4. Kostenbesparingen

Met de juiste software-oplossing kun je eenvoudig kostenbesparingen realiseren. Dat is onder meer mogelijk door het terugdringen van het brandstofverbruik en door te voorkomen dat bedrijfswagens zonder toestemming buiten werktijden worden gebruikt. De meeste bedrijven kunnen met behulp van een slim systeem voor wagenparkbeheer hun totale kosten met gemiddeld 15% terugdringen.

Wil je advies over fleetmanagement? Neem contact met ons op.

 

Date published.   jul 30, 2019  |  Author: Kim Pot