Blog

Kijk hier voor inspirerende updates die u kosten gaan besparen.

square-icon  Aanbevolen berichten

Weet u niet precies of uw onderneming baat heeft bij software voor GPS-gebaseerd wagenparkbeheer, of hoe zo’n oplossing werkt? Lees dan verder!

De basisprincipes

Wagenparkbeheer is een verzamelterm voor alle manieren waarop bedrijven de dagelijkse processen rond hun bestelwagens, vrachtwagens, bussen en personenauto’s afhandelen en stroomlijnen.

Oplossingen voor wagenparkbeheer voorzien managers van de tools en inzichten die ze nodig hebben om bedrijfsprocessen te optimaliseren. Een dergelijke oplossing draagt bij aan de realisatie van diverse doelstellingen. Dat kan gaan om het realiseren van kostenbesparingen tot reduceren van de CO2-uitstoot en verbeteringen van de verkeersveiligheid.

Systeemcomponenten

Een systeem voor wagenparkbeheer is opgebouwd uit de volgende drie kerncomponenten:

  1. Hardware: een zwarte doos die in het voertuig wordt geplaatst en wordt aangesloten op de motormanagementmodule (ECM).
  2. Software binnen het voertuig: De motormanagementmodule van het voertuig verzamelt informatie over de voertuigprestaties (zoals de ontstekingstijd en stationaire draaitijd) en het rijgedrag van bestuurders (zoals abrupt remmen en bochten afsnijden).
  3. Beheersoftware: Een cloud-platform interpreteert alle verzamelde data om u te voorzien van praktisch toepasbare inzichten in uw wagenpark en de bestuurders. Op deze manier kunt u verbeteringen doorvoeren op basis van betrouwbare data uit het veld.

Laten we eens kijken naar de belangrijkste voordelen die een systeem voor wagenparkbeheer u kan bieden.

  1. Verbeterd overzicht

Managers hebben ten allen tijde toegang tot het systeem, ook vanaf een mobiele telefoon. Dat betekent dat ze op elk moment de realtime status van voertuigen kunnen bekijken en zien met welke taken mobiele medewerkers bezig zijn. Ze kunnen zien waar bedrijfswagens zich bevinden, hoeveel brandstof er wordt gebruikt, of de bestuurder te hard rijdt, of het voertuig aan een onderhoudsbeurt toe is enzovoort. Daarnaast kunnen managers in een oogwenk historische rapportages opvragen om trends en problemen uit te lichten.

  1. Verbeterde klantenservice

Als u in één oogopslag zicht hebt op uw complete wagenpark, wordt het een stuk eenvoudiger om uw bedrijfsprocessen te stroomlijnen en klanten tevreden te houden. Het voorkomt verwarring tijdens de communicatie, het voorkomt vertragingen als gevolg van bestuurders die opeens onvindbaar zijn, en maakt het makkelijker om klanten op de hoogte te houden van de voortgang.

  1. Verbeterde veiligheid

Elk bedrijf heeft een zorgplicht ten aanzien van zijn bestuurders en de andere weggebruikers. Een systeem voor wagenparkbeheer kan ook op dat punt uitkomst bieden. Zo kan het een gesproken waarschuwing geven als er een snelheidslimiet wordt overschreden of de bestuurder laten weten dat het tijd is om een pauze in te lassen. Het systeem kan wagenparkbeheerders erop wijzen dat het tijd is voor een onderhoudsbeurt en hen op de hoogte stellen van vormen van rijgedrag die aan slijtage bijdragen, zoals abrupt remmen.

  1. Kostenbesparingen

Het staat als een paal boven water dat een systeem voor GPS-gebaseerd wagenparkbeheer u tal van manieren biedt om kostenbesparingen te realiseren. Dat is onder meer mogelijk door het terugdringen van het brandstofverbruik en door te voorkomen dat bedrijfswagens zonder toestemming buiten werktijden worden gebruikt. De meeste bedrijven kunnen met behulp van een slim systeem voor wagenparkbeheer hun totale kosten met gemiddeld 15% terugdringen.

 

  jul 30, 2019     Kim Pot