Vind gestolen auto's terug met GPS-technologie

Je weet als fleetmanager hoe kostbaar bedrijfswagens en hun ladingen zijn. Criminelen weten dat helaas ook. En ze worden steeds creatiever met hun diefstalpogingen.

Gemiddelde waarde gestolen ladingen €50.000 in Europa

Volgens een recent rapport van TTClub varieerde de gemiddelde waarde van gestolen ladingen van zo’n 15.600 euro in Azië tot bijna 50.000 euro in Europa en Noord-Amerika. In Zuid-Amerika was er met ruim 63.300 euro sprake van het hoogste gemiddelde. Dit is exclusief de indirecte kosten die bij diefstal om de hoek komen kijken, zoals de noodzaak om beschadigde onderdelen te vervangen. En dan is er natuurlijk ook nog sprake van immateriële schade.

In alle gevallen is de financiële tol van diefstal hoog. Het is daarom heel belangrijk voor fleetmanagers om extra maatregelen te treffen om hun wagenpark te beschermen. We bespreken drie manieren waarop GPS-technologie je kan helpen met het volgen en terugvinden van gestolen bedrijfswagens en ladingen.

1. Gestolen voertuigen en ladingen terugvinden

De meeste bedrijfswagens volgen vaste routes. Met software voor GPS-tracking kun je een virtuele zone (geofence) op een kaart aangeven. Als een voertuig dit gebied verlaat, tovert de tracking-software in vrijwel real-time een melding op je scherm tevoorschijn. In dat geval kun je als fleetmanager direct contact opnemen met de bestuurder om na te gaan of er sprake is van een probleem of direct de politie op de hoogte stellen.

2. GPS-data als input voor diefstalpreventie

GPS-software kan je voorzien van waardevolle informatie die je als input kunt gebruiken voor diefstalpreventie.

Als een bedrijfswagen wordt gestolen, kun je deze data doorzoeken en het hoe, waar en waarom analyseren. Vervolgens kun je preventieve maatregelen treffen. Als er bijvoorbeeld op bepaalde locaties herhaaldelijk incidenten plaatsvinden, kun je deze patronen in kaart brengen en je route overeenkomstig aanpassen.

3. Dieven ontmoedigen

Diefstal van voertuigen kan funest zijn voor het bedrijfsresultaat, zeker als ze niet (afdoende) zijn verzekerd.

Het Amerikaanse National Insurance Crime Bureau (NICB) raadt bestuurders aan om gebruik te maken van ‘beveiligingslagen’ wanneer zij een voertuig onder hun hoede hebben. “Hoe meer beveiligingslagen, des te moeilijker het is om je voertuig te stelen.”

Dit omvat basismaatregelen zoals het afsluiten van het portier, de sleutels altijd bij je dragen, de ramen dicht doen en altijd op je hoede blijven voor vreemde situaties. De organisatie raadt ook aan om gebruik te maken van een startbeveiliging. Daarnaast is het zaak om voertuigen van een GPS-tracker te voorzien. Als een dief de aanwezigheid van een tracker bemerkt, kan dat hem of haar ervan weerhouden om het voertuig te stelen.

GPS-trackers geschikt voor diefstalpreventie

Er zijn systemen voor GPS-tracking in alle soorten en maten verkrijgbaar. Bij passieve GPS-tracking wordt de locatie van het voertuig wel vastgelegd, maar niet naar de fleetmanager verzonden. Dat betekent dat je de locatiegegevens pas kunt opvragen zodra het voertuig is teruggekeerd. Terwijl bij actieve GPS-tracking het voertuig real-time wordt gevolgd en alle data direct naar een online platform wordt verstuurd. Dit kan jou en de politie helpen om een gestolen voertuig snel terug te vinden.

Wil je meer weten over hoe GPS-tracking je kan helpen om het aantal incidenten te verminderen? En welke GPS-tracker voor jouw situatie en voertuigen geschikt is? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Date published.   jan 21, 2021  |  Author: Kim Pot