Hoe helpt GPS-technologie om gestolen auto's terug te vinden?

Je weet als fleetmanager hoe kostbaar bedrijfswagens en hun ladingen zijn. Criminelen weten dat helaas ook. En ze worden steeds creatiever met hun diefstalpogingen.

AdobeStock_150213534-min

Gemiddelde waarde gestolen ladingen €50.000 in Europa

Volgens een recent rapport van TTClub varieerde de gemiddelde waarde van gestolen ladingen van zo’n €15.600 in Azië tot bijna €50.000 in Europa en Noord-Amerika. In Zuid-Amerika was er met ruim €63.300 sprake van het hoogste gemiddelde. Dit is exclusief de indirecte kosten die bij diefstal om de hoek komen kijken, zoals het vervangen van beschadigde onderdelen. En dan is er natuurlijk ook nog sprake van immateriële schade.

In alle gevallen is de financiële tol van diefstal hoog. Het is daarom voor fleetmanagers heel belangrijk om extra maatregelen te treffen om hun wagenpark te beschermen.

We bespreken drie manieren waarop GPS-technologie je kan helpen met het volgen en terugvinden van gestolen bedrijfswagens en ladingen.

1. Gestolen voertuigen en ladingen terugvinden

De meeste bedrijfswagens volgen vaste routes. Met software voor wagenparkbeheer kun je een virtuele zone (geofence) op een kaart aangeven. Als een voertuig dit gebied verlaat, tovert de tracking-software in vrijwel realtime een melding op je scherm tevoorschijn. Je kan als fleetmanager dan direct contact opnemen met de bestuurder om na te gaan of er sprake is van een probleem of direct de politie op de hoogte stellen.

2. GPS-data als input voor diefstalpreventie

GPS-software voorziet je van waardevolle informatie die je als input kunt gebruiken voor diefstalpreventie. Als een bedrijfswagen wordt gestolen, kun je deze data doorzoeken en het hoe, waar en waarom analyseren. Vervolgens kun je preventieve maatregelen treffen. Als er bijvoorbeeld op bepaalde locaties herhaaldelijk incidenten plaatsvinden, kun je deze patronen in kaart brengen en je route overeenkomstig aanpassen.

3. Dieven ontmoedigen

Diefstal van voertuigen kan funest zijn voor het bedrijfsresultaat, zeker als ze niet (afdoende) zijn verzekerd. Het Amerikaanse National Insurance Crime Bureau (NICB) raadt bestuurders aan om gebruik te maken van ‘beveiligingslagen’ wanneer zij een voertuig onder hun hoede hebben. “Hoe meer beveiligingslagen, des te moeilijker het is om je voertuig te stelen.”

Dit omvat basismaatregelen zoals het afsluiten van het portier, de sleutels altijd bij je dragen, de ramen dicht doen en altijd op je hoede blijven voor vreemde situaties. De organisatie raadt ook aan om gebruik te maken van een startbeveiliging. Daarnaast is het zaak om voertuigen van een GPS-tracker te voorzien. Als een crimineel de aanwezigheid van een tracker bemerkt, kan dat hem of haar ervan weerhouden om het voertuig te stelen.

Nu krijgen wij vaak de vraag: maar een crimineel kan een tracker toch zo uit het voertuig of van een machine slopen? Dat kunnen we niet ontkennen, maar onze trackers worden geïnstalleerd door professionele monteurs en verwijderen gaat niet eenvoudig. Daarnaast stuurt de tracker een melding naar het platform als hij verwijderd wordt. 

GPS-trackers geschikt voor diefstalpreventie

Er zijn systemen voor GPS-tracking in alle soorten en maten verkrijgbaar. Bij passieve GPS-tracking wordt de locatie van het voertuig wel vastgelegd, maar niet naar de fleetmanager verzonden. Dat betekent dat je de locatie gegevens pas kunt opvragen zodra het voertuig is teruggekeerd.

Terwijl bij actieve GPS-tracking het voertuig realtime wordt gevolgd en alle data direct naar een online platform wordt verstuurd. Dit kan jou en de politie helpen om een gestolen voertuig snel terug te vinden.

Wil je meer weten over hoe GPS-tracking je kan helpen om het aantal incidenten te verminderen? En welke GPS-tracker voor jouw situatie en voertuigen geschikt is? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Date published.   jan 21, 2021  |  Author: Marketing FC