<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=309609029588200&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blog

Kijk hier voor inspirerende updates die u kosten gaan besparen.

square-icon  Aanbevolen berichten

Sandeep Kar werkt sinds 2017 bij Fleet Complete als Chief Technology Officer (CTO). Hij is een visionair op het gebied van telematica. De Amerikaanse website 'Heavy Duty Trucking' stelde hem een aantal vragen.

HDT: Je vindt je rol bij Fleet Complete interessant, omdat je verwacht dat real-time data en operationele transparantie de transportwereld radicaal gaan transformeren, toch?

Kar: Ja. Het is nu al voelbaar dat digitalisering diepgaande veranderingen en nieuwe kansen teweeg gaat brengen in de transportwereld. 

HDT: Dus we gaan de transportwereld in de nabije toekomst heel anders bekijken?

Kar: In de afgelopen 100 jaar was het basisbedrijfsmodel in deze branche: "Ik heb net een vrachtwagen gekocht. Wat moet ik ermee doen?" Dat concept staat op het punt om voor altijd te verdwijnen. OEM's realiseren zich nu dat alle vrachtwagens in grote lijnen vergelijkbaar zijn. Ze hebben een manier nodig om hun voertuigen te onderscheiden van hun concurrenten, in een sector waar service het allerbelangrijkste is en er heel veel regelgeving is. OEM's beginnen nu te beseffen dat ze voertuigen moeten aanbieden die wagenparken helpen uitblinken in alle aspecten van hun bedrijf.

De gemiddelde vrachtwagenchauffeur is 45 jaar oud. Dus het voertuig moet comfortabel zijn. Het moet een veilige vrachtwagen zijn. Het moet een connected truck zijn. Maar dat is niet waar het eindigt.

Verschillende OEM's gaan nog een stap verder en willen niet alleen de vrachtwagen verkopen, maar wagenparkbeheerders ook helpen om de vracht daarvoor te vinden. Ze gaan geavanceerde veiligheids- en rijhulpsystemen inzetten en u zelfs helpen een gekwalificeerde bestuurder te vinden die achter het stuur gaat zitten. OEM's realiseren zich dat ze oplossingen moeten bieden voor het complete bedrijfsmodel van een wagenpark.

HDT: Tegelijkertijd veranderen de bedrijfsmodellen van vrachtauto's ook. Correct?

Kar: Het kernprobleem bij het hedendaagse vrachtvervoer is hoe een vracht van punt A naar punt B kan worden verplaatst met maximale benutting van alle bedrijfsmiddelen en minimale - of geen - uitvaltijd. Dit probleem is zowel een uitdaging als een kans, voor zowel OEM's als wagenparken. Om dat doel te bereiken, zal de industrie zich steeds meer richten op opkomende technologieën zoals big data, cloud computing-platforms, blockchain, nieuwe analytische oplossingen, veiligheidssystemen, digitale infrastructuur en voertuigen die kunnen communiceren met andere voertuigen en de rest van het wagenpark, OEM's en de structuren die hen omringen.

HDT: Dat zijn een heleboel dingen om bij te houden.

Kar: Dat is waar Fleet Complete in beeld komt. Met behulp van deze nieuwe technologieën kunnen wagenparken hun bedrijfs- en bedieningsmodellen binnenkort aanpassen. En het enige dat al deze technologieën samenbrengt, is telematica. Iedereen die tegenwoordig een belanghebbende is in het vrachtvervoer, kan met behulp van telematica een bedrijfsmodel ontwikkelen. Fleet Complete is een telematicabedrijf dat samenwerkingen heeft met OEM's, leveranciers, overheidsinstellingen, verzekerings- en financieringsmaatschappijen en de belangrijkste gebruikers van deze nieuwe technologie: wagenparken. Deze industrie bevindt zich midden in een grote transitie van een leverancier van producten naar een dienstverlener. En we zijn er om vloten te helpen die overgang te beheren als het gebeurt.

HDT: Hoe ziet een "transparante" logistieke keten er volgens jou uit?

Kar: Een vrachtwagen stopt om vracht op te halen. En iedereen die bij die zending betrokken is, weet wie de chauffeur is, hoe die truck is onderhouden en of de chauffeur voldoet aan de eisen van diensturen en wat zijn of haar veiligheidsprestaties zijn. Bovendien kunnen mensen in real-time controleren wat de temperatuur in de vrachtwagen is, of het een voedselzending betreft en of de vrachtwagen veilig wordt gereden. We zullen ook de aankomsttijd van de vrachtwagen op de plaats van bestemming weten en die aankomsttijd zal worden aangepast aan factoren zoals verkeer of weer naarmate de route vordert.

HDT: Dat is veel informatie die bij veel verschillende mensen binnenkomt.

Kar: Dat klopt en die informatie zal worden aangepast en geprioriteerd op basis van de wensen en behoeften van elke partij. Dit gaat ook niet allemaal morgen gebeuren. Er zijn veel stappen die we moeten ondernemen op weg naar dit operationele model. En het gebeurt misschien niet zo volledig als ik suggereer. Maar zelfs als sommige van deze mogelijkheden niet worden gerealiseerd op de manier die ik voorstel, zal de truckindustrie nog steeds enorme verbeteringen zien in termen van vrachtefficiëntie. En, zoals ik al zei, die verbeteringen zijn cruciaal voor het leveren van de grotere volumes vracht die op tijd en veilig moeten aankomen.

Sandeep Kar-1

Het originele artikel van Heavy Duty Trucking leest u hier.

  apr 15, 2019     Kim Pot