OEM

OEM of after-market hardware: wat is voor jouw bedrijf de beste keuze?

Op het gebied van wagenparkbeheer is het een feit dat telematica tal van voordelen biedt. Het is dan ook geen verrassing dat grote autofabrikanten, ook wel OEM’s (Original Equipment Manufacturers) genoemd, voertuigen met in de fabriek geïnstalleerde hardware maken. Hierdoor kunnen hun voertuigen bij aankoop worden geïntegreerd met aftermarket-software, zodat gebruikers direct kunnen profiteren van de voordelen van telematica.

Als de voertuigen die je aanschaft nog geen hardware bevatten, dan kun je de hulp van een externe aanbieder, zoals Fleet Complete, inroepen om de hardware na aankoop te laten installeren. Hoe bepaal je welke optie bij jouw bedrijf past? Bij de keuze tussen OEM-hardware en de hardware van een externe leverancier moet je met verschillende factoren rekening houden. In dit artikel bespreken we welke factoren dat zijn.

OEMMet een verwachte samengestelde jaarlijkse groei van 14,2 procent tussen 2018 en 2023 blijft de populariteit van OEM-telematica stijgen (afbeeldingsbron).

 

Hoewel de keuze voor voertuigen met ingebouwde hardware veel voordelen kan bieden, hoeft dit niet voor alle bedrijven de beste optie te zijn. De keuze voor een externe leverancier kan namelijk ook zo zijn voordelen hebben.

Houd bij de aanschaf van nieuwe voertuigen voor het wagenpark met betrekking tot de twee opties rekening met de volgende factoren.

Typen voertuigen in het wagenpark

Als je nieuwe voertuigen voor het wagenpark aanschaft, dan gaat het nu meestal om modellen met in de fabriek geïnstalleerde hardware. Het type voertuig dat je wil aanschaffen speelt dus mee in de keuze voor het type hardware. 

OEM-hardware is wellicht niet de beste optie voor wagenparken die niet uit de allernieuwste modellen hoeven te bestaan. Als je voor een after-market telematicaleverancier kiest, dan kun je elk voertuig aanschaffen, ongeacht merk of model, en hierin hardware laten installeren die verbinding maakt met de gekozen software. 

Stilstand voor installatie

Eén van de grootste voordelen van OEM-telematica is dat er geen installaties hoeven te worden uitgevoerd, waardoor voertuigen tijdelijk niet beschikbaar zijn. Aangezien de hardware al in de fabriek is geïnstalleerd, kan je met OEM-technologie direct de weg op.

Anderzijds betekent de keuze voor een externe telematicaleverancier dat je tijd moet reserveren voor de installatie in de voertuigen. Daarom is het belangrijk dat je de activiteiten van je bedrijf evalueert voor je een keuze maakt. 

Als het essentieel is dat de voertuigen met zo weinig mogelijk onderbrekingen op de weg blijven, kan ingebouwde OEM-hardware uitkomst bieden en is dit wellicht de beste optie.

Rapportagefrequentie

Een belangrijk aspect van hardware is de snelheid waarmee het apparaat gegevens kan uploaden en weer aan je kan rapporteren. Dit wordt de rapportagefrequentie genoemd en deze kan verschillen tussen ingebouwde OEM-hardware en hardware van derden.

Als je kiest voor een externe leverancier, kan de rapportagefrequentie bij installatie worden geconfigureerd en desgewenst op enkele seconden worden ingesteld om vrijwel in realtime data van het wagenpark te ontvangen. Voor OEM-hardware kan de standaardfrequentie voor rapportage net worden gewijzigd (deze bedraagt doorgaans zo’n 30 seconden).

Voor veel bedrijven is dit geen belemmering om voor OEM-hardware te kiezen, omdat een rapportagefrequentie van 30 seconden nog altijd snel genoeg is om aan hun zakelijke behoeften te voldoen. Wanneer elke seconden telt, zoals bij noodhulpdiensten, dan is dit echter een cruciale functie en kan de hardware van derden met een snellere rapportagefunctie de beste keuze zijn.

Beschikbare add-ons

Ten aanzien van telematica voor wagenparken hebben veel bedrijven meer informatie nodig dan alleen GPS-gegevens. Dit kan onder andere om het volgende gaan:

  • Externe sensoren waarmee de temperatuur, druk of PTO-schakelaar kan worden gevolgd

  • Systemen voor bestuurdersidentificatie om te controleren wie een voertuig bestuurt

 

 

Met telematica van OEM’s kun je alleen gebruikmaken van de gegevens die de vooraf geïnstalleerde hardware kan leveren, niets extra’s.

After-market leveranciers bieden de mogelijkheid om bij installatie add-ons toe te voegen, zodat de hardware meer gegevens kan rapporteren. Je kan hierbij denken aan elektronische kilometerregistratie en informatie over het rijgedrag van bestuurders. Als je bedrijf extra inzichten nodig heeft om efficiënt te kunnen werken, dan hebben in dit geval externe leveranciers een streepje voor op OEM’s.

Hoewel OEM-hardware voor veel bedrijven voordelen kan bieden en handig kan zijn, is het belangrijk om de in dit artikel beschreven factoren in overweging te nemen bij de keuze voor een telematica-oplossing voor het wagenpark.

Heb je vragen over dit onderwerp? Wij helpen je graag verder, neem gerust contact met ons op.