Verkeersongeval duurder dan gedacht: zet veilig rijgedrag op de kaart

Ieder jaar raken gemiddeld 20% van de bedrijfsvoertuigen betrokken bij een verkeersongeval. Naast leed voor de bestuurder, brengt ieder incident ook aanzienlijke kosten met zich mee. Dit gaat om medische kosten, voertuigreparaties en indirecte kosten.

Indirecte kosten van een verkeersongeval

Ruim 95% van de verkeersongelukken is het gevolg van menselijk falen. Ieder ongeval brengt leed en helaas ook veel kosten met zich mee. In Nederland is dat ruim 600 miljoen per jaar. Veilig Verkeerd Nederland stelt dat het aantal verkeersdoden in 2019 voor het eerst weer is gestegen, helaas.

De meeste kosten worden doorgaans wel door de verzekering gedekt, maar volgens schattingen van verzekeringsmaatschappijen vertaalt 1 euro aan directe ongevalskosten zich in ongeveer 3 euro aan indirecte kosten. Deze indirecte kosten zijn vaak lastig te identificeren en nog moeilijker te meten, maar zijn van grote invloed op de dagelijkse activiteiten en het bedrijfsresultaat van een bedrijf.

Verkeersongevallen beïnvloeden je bedrijf

Deze ‘verborgen’ kosten kunnen vele vormen aannemen, afhankelijk van de ernst van het ongeval. Een aantal manieren waarop verkeersongevallen een bedrijf kunnen beïnvloeden:

 • Verhoogde verzekeringspremies
 • Negatieve publiciteit
 • Schade aan je bedrijfsimago
 • Verminderde waarde van het voertuig
 • Verhoogde administratieve lasten
 • Proceskosten

Iedere keer dat een medewerker achter het stuur kruipt is je bedrijf dus kwetsbaar. Daarom is het ontzettend belangrijk om veilig rijgedrag proactief en reactief te stimuleren. 

Effectief trainingsprogramma veilig rijgedrag

De meest traditionele rijveiligheidsprogramma’s zijn reactief van aard: een ongeval of rij-overtreding vindt plaats en daarna wordt er een training voorgeschreven. Dat is te weinig, te laat en zorgt dat je medewerkers en bedrijf nog steeds risico lopen.

Een effectief trainingsprogramma zorgt dat rijgedrag realtime wordt gevolgd en bestuurders live worden gecoacht. Dat kan heel eenvoudig met nieuwe technologieën, zoals telematica en geavanceerde data-analyse. Je kunt risicogedrag snel identificeren en aanpakken, om het rijgedrag te verbeteren, risico’s te minimaliseren en (ongevals-)kosten te verlagen.

AdobeStock_291886822-min (1)

Onderdelen van een effectief coachingsprogramma

Een effectief coachingsprogramma bevat zowel reactieve als proactieve onderdelen. 

 • Een zichtbaar veiligheidsbeleid, dat bekend is en begrijpelijk voor iedere medewerker,
 • Dashboards om het rijgedrag van bestuurders constant te kunnen monitoren.
 • Online trainingsmodules om bestuurders op specifieke punten te trainen en het algehele rijgedrag te verbeteren. 
 • Een scorekaart, om vriendelijke concurrentie tussen bestuurders aan te moedigen en de veiligste bestuurders te kunnen belonen.
 • Een dashcam in de voertuigen, om bestuurders live te coachen met digitale alerts tijdens het rijden
 • Een gepersonaliseerd instapprogramma voor nieuwe bestuurders

Wij zijn heel benieuwd welke maatregelen jij neemt om veilig rijgedrag op de kaart te zetten en te stimuleren bij medewerkers? 

Heb je vragen over hoe telematica helpt bij het coachen van bestuurders en ben je nieuwsgierig of het een mooie aanvulling op jouw trainingsprogramma kan zijn? 

Lees meer over Vision


Bron

 

 

Date published.   okt 21, 2019  |  Author: Kim Pot