Carsharing

Hoe werkt carsharing voor bedrijven?

De nieuwe modellen voor delen en samenwerken schieten als paddenstoelen uit de grond, of het nu gaat om het te huur aanbieden van je appartement aan mensen die een paar dagen je stad willen bezoeken of effectiever forenzen door middel van carsharing.

Carsharing voor bedrijven 

De deeleconomie vindt met name uiting in de vervoerssector. Zo groeit Carsharing in hoog tempo uit tot de pijler van mobiliteit. Ondertussen zet de markt alles op alles om voor meer persoonlijk gemak en te zorgen en de CO2-voetafdruk te verkleinen.

Carsharing heeft ook zijn weg naar bedrijven gevonden. Tal van ondernemingen zijn met een interne autodeeldienst gestart om alle medewerkers toegang te bieden tot een handige mobiliteitsoplossing. 

Er zijn diverse redenen waarom bedrijven en overheidsinstellingen Carsharing binnen hun organisatie introduceren. Hun belangrijkste drijfveer is om het aantal voertuigen binnen het wagenpark terug te dringen tot het strikt noodzakelijke. Dit helpt met het optimaliseren van het voertuiggebruik en het reduceren van de kosten rond het wagenparkbeheer, zoals leasekosten, parkeergeld, brandstofkosten en reparatie- en onderhoudskosten.

De op één na grootste drijfveer is het reduceren van de CO2-uitstoot door minder auto’s op de weg te laten rijden. Er zijn diverse wereldwijde initiatieven ontplooid voor het versnellen van de CO2-reductie. Deze geven bedrijven en overheidsinstellingen een financiële impuls om wijzigingen in het gebruik van hun wagenpark aan te brengen.

5 belangrijkste voordelen Carsharingoplossing

Diverse klanten maken al gebruik van onze Carsharingoplossing. Op basis van hun ervaringen hebben we de vijf belangrijkste voordelen in kaart gebracht. 

  • Het personeel verbeterde toegang tot bedrijfswagens bieden
  • Het verwijderen van onderbenutte voertuigen uit het wagenpark
  • Het terugdringen van tijdrovende administratieve taken
  • Managers voorzien van een uitgebreid overzicht van het voertuiggebruik binnen de organisatie
    Het terugdringen van de wagenparkkosten 

AdobeStock_273341633-min

10.000 werknemers en 1600 voertuigen

Overheidsinstellingen hebben met name met budgetbeperkingen te kampen. Ze hebben behoefte aan maximaal inzicht in hun activiteiten, zodat ze kunnen aantonen dat ze op verantwoorde wijze met het geld van belastingbetalers omgaan. Dit is een van de redenen waarom organisaties zoals de politie van Litouwen en het Deense leger een beroep doen op Fleet Complete en haar Carsharingoplossing.

De politie van Litouwen heeft meer dan 10.000 werknemers in dienst die samen circa 1.600 voertuigen gebruiken. Het Deense leger deelt een wagenpark van circa 2.200 voertuigen. Het verwerken van een dergelijk groot aantal landelijke reserveringen gaat gebaard met een forse administratieve inspanning. Er moet worden bijgehouden wie, waar, hoe en wanneer in welk voertuig rijdt. Een speciaal reserveringssysteem met automatische rapportage over het voertuiggebruik maakt dus een enorm verschil.

Hoe werkt Carsharing voor bedrijven?

De Carsharingoplossing van Fleet Complete voorziet in een systeem voor het reserveren van voertuigen, meldingen van de beschikbaarheid van voertuigen, automatische kennisgevingen, sleutelloze toegang tot voertuigen op basis van RFID en gedetailleerde analyse- en rapportagemogelijkheden die integraal overzicht op de hele organisatie bieden.

Dit uiterst praktische systeem neemt je al het administratieve werk uit handen. Carsharing maakt een einde aan de noodzaak van het foutgevoelige gebruik van Excel-spreadsheets of Outlook- of Google-agenda’s die vaak niet accuraat worden bijgewerkt. De software laat ook zien waar er precies voertuigen beschikbaar zijn. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld nagaan waar het dichtstbijzijnde beschikbare voertuig zich bevindt en de locatie daarvan op een online kaart zien. Vervolgens kunnen ze het voertuig eenvoudig oppikken. Het enige wat ze nodig hebben, is hun rijbewijs.

Carsharing biedt gebruikers daarnaast de mogelijkheid om aan te geven welke collega’s een rit moeten delen. Het systeem selecteert vervolgens een beschikbare auto voor het aantal personen in kwestie of een bus als er sprake is van een grotere groep mensen. Elke passagier ontvangt een e-mailbericht met een bevestiging van de reservering een live link die de exacte locatie van het voertuig toont.

Met een dergelijke efficiënte inzet van voertuigen rijdt je wagenpark minder kilometers, verbruikt het minder brandstof en stoot het minder CO2 uit. En dat maakt je bedrijfsvoering er een stuk groener en kostenefficiënter op!

Wil je meer over onze Carsharingoplossing weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.