Hoe je brandstof kunt besparen met een ritregistratiesysteem

Wist je dat bedrijven die een ritregistratiesysteem in gebruik nemen de brandstofkosten van hun wagenpark tot 30% zien dalen?

Eén van de meest directe en eenvoudig te meten voordelen van een systeem voor gps-tracking is de mogelijkheid om het brandstofverbruik te verlagen. De brandstofkosten zijn vaak één van de grootste kostenposten voor een bedrijf met wagenpark. Met de voortdurende schommelingen van de prijs van diesel, benzine en lpg is het belangrijk om factoren die van invloed zijn op het brandstofverbruik in de gaten te houden.

We bespreken vijf manieren waarop een ritregistratiesysteem helpt om het brandstofverbruik, en de bijbehorende kosten te verlagen.

1 – Reduceer de stationaire draaitijden

Stationair draaien zorgt voor brandstofverspilling. De kans is groot dat veel van de bedrijfswagens langer stationair draaien dan strikt noodzakelijk is. De gemiddelde vrachtwagen verbruikt één liter brandstof voor elk kwartier aan stationaire draaitijd. Een stationaire draaitijd van 60 minuten per week zou dus overeenkomen met het verbruik van 1.460 liter per jaar, oftewel meer dan 1.300 euro!

Uit een recent FleetSmart-onderzoek blijkt dat slechts 30% van alle vrachtwagenparken uitbreidingsmodules gebruikt voor het reduceren van stationaire draaitijden. 

2 – Voorkom dat bestuurders te hard rijden

Als er te hard wordt gereden, wordt er ook meer brandstof verbruikt. Met elke 10 kilometer die boven de 100 km/u wordt gereden, daalt de brandstofefficiëntie met 10%. En hoe meer mobiele medewerkers te hard rijden, des te hoger de brandstofrekening zal uitvallen. Fleet Complete biedt een database met snelheidslimieten die je kunt gebruiken om na te gaan wanneer en hoe vaak bestuurders te hard rijden. Met onze rapportagemogelijkheden kun je de omvang van het probleem eenvoudig in kaart brengen en van start gaan met het veranderen van het rijgedrag.

Lees meer over coaching van bestuurders

3 – Optimaliseer het onderhoud

Geautomatiseerde onderhoudsmeldingen helpen om voertuigen in topconditie te houden, zodat ze extra lang meegaan. De onderhoudsmodule van Fleet Complete brengt de onderhoudsbehoeften in kaart op basis van het aantal gereden kilometers of de ontstekingstijden van de motor. Onderhoudsmeldingen dragen bij aan brandstofbesparingen en lagere onderhoudskosten.

4 – Identificeer betere routes

Met een ritregistratiesysteem kan de centrale de dichtstbijzijnde medewerker lokaliseren en uitzenden, de meest efficiënte routes bepalen voor bezorgingen of klantbezoeken en medewerkers helpen om verkeersopstoppingen en andere problemen te vermijden. Hiermee kun je een einde maken aan onnodig gereden kilometers en stationair draaien, brandstof besparen en de productiviteit verhogen.

Met een betere planning en een efficiëntere indeling van routes kun je het aantal dagelijks gereden kilometers terugdringen. Met wagenparkbeheer op basis van GPS-technologie kun je op eenvoudige wijze routes uitstippelen die medewerkers zo snel mogelijk van A naar B krijgen.

Onnodig gereden kilometers resulteren in meer brandstofverbruik. Je kunt brandstofbesparingen realiseren door verkeersopstoppingen te vermijden en alternatieve routes te nemen. Daarmee reduceer je zowel de rijtijden als de stationaire draaitijden.

5 – Voorkom ongeoorloofd gebruik en gebruik buiten werktijden

Als je te allen tijde de exacte locatie van voertuigen weet, kun je het ongeoorloofd gebruik daarvan terugdringen. Een GPS-systeem voor wagenparkbeheer biedt de mogelijkheid om aan te geven wat normale werkgebieden en -tijden zijn en stelt je op de hoogte als het gebruik van bedrijfswagens buiten deze parameters valt. Dankzij de geofencing-mogelijkheden en meldingen van de gebruikstijden, hou je altijd zicht op je bedrijfswagens en voorkom je dat medewerkers kostbare brandstof verspillen aan privéklussen.

Lees hoe Tromp Transportgroep het ritregistratiesysteem gebruikt

De kostenbesparingen bijhouden

Door een systeem zoals Fleet Tracker van Fleet Complete in te zetten voor een effectieve bewaking van bedrijfswagens, het onderhoud, de rijsnelheden en de stationaire draaitijden kun je écht voor een merkbaar verschil zorgen in het brandstofverbruik van het wagenpark. 

Heb je vragen over het ritregistratiesysteem van Fleet Complete? Neem contact met ons op.

Date published.   aug 12, 2019  |  Author: Kim Pot