Connected cars

Hoe je je kunt voorbereiden op IoT en verbonden voertuigen

Interconnectiviteit, oftewel de uitwisseling van informatie tussen apparaten, is uitgegroeid tot een modekreet in veel door technologie gedomineerde sectoren, zoals de markt voor zelfrijdende auto’s. Het vormt de pijler van de toekomst van verbonden voertuigen.

Wat is interconnectiviteit precies? En hoe kun je voertuigen verbinden? Tijd voor een nadere verkenning.

AdobeStock_280490607-min

Wat is IoT en wat betekent het voor wagenparken?

Michael Ludolph, senior global solution architect bij Equinix en één van de eerste gebruikers van verbonden elektrische voertuigen stelt het volgende: “Zodra een standalone object wordt verbonden, maakt het deel uit van het Internet of Things (IoT), en auto’s zijn daar geen uitzondering op. Alle interacties tussen een voertuig en de daarmee verbonden mensen, infrastructuren, andere voertuigen en partners omvatten de uitwisseling van gegevens binnen een digitaal ecosysteem.”

Het Internet of Things (IoT) is een netwerk van onderling verbonden ‘dingen’ die worden beheerd met een combinatie van hardware, software, sensoren en andere technologieën. Deze tools en apparaten werken samen door via het netwerk met elkaar te communiceren en bieden toegang tot realtime data en processen. Dit stelt gebruikers in staat om data te analyseren en zelfs bedrijfsresultaten te voorspellen.

Inmiddels wordt deze technologie ook binnen voertuigen toegepast. Daarmee zal IoT een belangrijke rol gaan innemen binnen wagenparken.

Door het toepassen van de interconnectiviteit van IoT op het wagenparkbeheer kunnen bedrijven hun concurrentiepositie verbeteren. Ze kunnen daarmee het automatiseringsniveau opvoeren en realtime overzicht krijgen op wat er binnen hun organisatie gebeurt.

Wat zijn verbonden voertuigen, en welke technologie komt daarbij kijken?

Een verbonden voertuig kan via een draadloos netwerk een verbinding maken met apparaten in de nabijheid of ver afgelegen systemen. Dit is een cruciale factor in de ontwikkeling van IoT. De technologie stelt verschillende netwerken in staat om te communiceren met voertuigen op de weg, mobiele telefoons en zelfs kruispunten in steden.

Onze snelwegen worden langzaam maar zeker klaargestoomd voor de komst van verbonden auto’s. De afgelopen jaren zijn er in diverse Europese steden tests met zelfrijdende auto’s uitgevoerd.

Duitsland heeft al een kader voor zelfrijdende auto’s geïntroduceerd. Dat betekent dat er dit jaar zelfrijdende auto’s op de snelwegen bij onze oosterburen zullen verschijnen. De Berlijnse startup Vay bereidt zich ondertussen voor op de uitrol van een volledig op afstand geregelde dienst voor het bestellen van auto’s. Deze worden voor de deur bezorgd en op afstand bestuurd door mensen in de centrale. In Toulouse is een zelfrijdende shuttle te vinden die tot 12 passagiers kan vervoeren. Dit is het eerste Europese voertuig met volledige toestemming om zelfstandig op een openbare weg te rijden. En het Zweedse Ministerie van Transport heeft Scania goedkeuring verleend voor het testen van zelfrijdende vrachtwagens die goederen transporteren over de Zweedse snelweg E4.

Deze voorbeelden wijzen erop dat verborgen voertuigen langzaam maar zeker de weg vereffenen naar volledige automatisering van het wagenpark.

Welke rol kunnen IoT en verbonden voertuigen binnen wagenparken spelen?

Voor IoT en verbonden voertuigen gelden de volgende prognoses:

  • IHS Automotive stelt dat er in 2025 wereldwijd 2 miljard verbonden auto’s op de wegen zullen rijden.
  • Volgens Statista zal de omzet in de markt voor geavanceerde bestuurdersassistentiesystemen tot circa 36 miljard euro groeien.
  • Naar verwachting zal zo’n 70% van alle lichte voertuigen in 2023 met het internet zijn verbonden.

Wat houdt dit nu precies in voor wagenparken?

Wagenparkbeheer is wellicht een van de disciplines die het meeste baat heeft bij IoT en verbonden voertuigen. Daar zijn verschillende redenen voor:

1. Technologie zorgt voor snellere verbeteringen

Lichte en zware voertuigen zitten nu al bomvol sensoren en technologie. IoT zal daarmee een sleutelrol vervullen bij het opvoeren van de inzet van geavanceerde technologieën voor wagenparkbeheer zoals GPS-tracking en onboard diagnostics (OBD). Bedrijven kunnen hiermee realtime informatie over hun wagenpark opvragen, zoals de afgelegde routes, onderhoudsvereisten en rijomstandigheden.

2. Gedetailleerder overzicht op wat er in het veld gebeurt

Bedrijven kunnen inzichten putten uit IoT-data zoals motoruren, diagnostische motorgegevens, snelheden en het brandstofverbruik. Op basis daarvan kunnen ze zorgen voor verbeteringen qua compliance, de prestaties van het wagenpark en het rijgedrag van bestuurders. Met deze objectieve, op harde cijfers gebaseerde informatie kunnen fleetmanagers verzekeringsclaims ondersteunen, problemen verhelpen en de klantentevredenheid en veiligheid van bestuurders waarborgen.

3. Real-time besluitvoering

Een juiste inzet van IoT biedt fleetmanagers de mogelijkheid om op elk gewenst moment realtime gegevens te analyseren om beter gefundeerde beslissingen te nemen. Snelle besluitvorming is van cruciaal belang voor het elimineren van obstakels rond leveringen, zeker als klanten hun plannen veranderen of er sprake is van een onverwachte samenloop van omstandigheden.

Hoe wagenparkbeheerders zich op IoT kunnen voorbereiden

Fleetmanagers doen er goed aan om IoT te omarmen en deze nieuwe technologie als een bondgenoot te beschouwen. Deze stelt hen in staat om diepgaander inzicht op te doen in een veelheid van factoren die van invloed zijn op hun bedrijfsresultaat. IoT biedt bijvoorbeeld een verbeterd overzicht op wat er zich binnen hun wagenpark afspeelt en de mogelijkheid om de huidige status te vergelijken met planningen en prognoses.

Telematica (dat afhankelijk is van de interconnectiviteit van uiteenlopende hardware- en softwareoplossingen en analyses mogelijk maakt) zal meer dan ooit voor wagenparkbeheer ingezet worden. Fleetmanagers kunnen hiermee een proactieve aanpak hanteren en de concurrentie een stap voor blijven.

Fabrikanten van auto’s en zware apparatuur realiseren zich dat ze door het inbouwen van telematica-apparatuur in hun voertuigen oplossingen kunnen aanbieden die aansluiten op de unieke behoeften van bedrijven.

Eén van de grootste voordelen van de aanschaf van nieuwe voertuigen met door een OEM ingebedde telematica is dat je deze technologie direct kunt inzetten voor het wagenparkbeheer. Voordelen zijn onder meer:

  • Een snellere ingebruikname
  • Je bent geen tijd kwijt met het testen van de compatibiliteit
  • Je kunt de aanschaf van nieuwe voertuigen plannen met telematica in gedachten

Dankzij de aanwezigheid van al in de fabriek geïnstalleerde hardware kun je direct een abonnement nemen op een telematicadienst van een after-marketleverancier en beginnen met het verzamelen en analyseren van waardevolle data over alle voertuigen binnen je wagenpark.

Welke rol speelt telematica bij wagenparkbeheer?

Bedrijven maken gebruik van applicaties en technologieën voor wagenparkbeheer om hun bedrijfswagens optimaal te kunnen benutten. Met deze oplossingen kunnen ze een groot aantal toevoerketenprocessen stroomlijnen. Op die manier kunnen ze meer opdrachten aannemen en hun omzet verhogen.

Fleetmanagers kunnen telematica ook inzetten voor het verbeteren van bestaande processen en het plannen van toekomstige procedures. Met de waardevolle informatie over de locatie van voertuigen en bedrijfsmiddelen die door telematica wordt aangeleverd kunnen fleetmanagers:

  • Een gedetailleerd overzicht krijgen van de activiteiten van het wagenpark
  • De productiviteit en efficiëntie verhogen
  • Diefstal van bedrijfswagens verminderen
  • Leveringstijden beter inschatten
  • De klantenservice verbeteren
  • Kostenbesparingen realiseren.

Hoe kunnen wagenparkbeheerders van telematica profiteren?

Telematica is en blijft een kerncomponent van de transportsector. Investeren in cloudgebaseerde software voor wagenparkbeheer is onmisbaar om optimaal gebruik te maken van de beschikbare technologie en je wagenpark.

Interconnectiviteit is meer dan een trend. Het zal in korte tijd tot de norm uitgroeien. Bedrijven die de waarde hiervan inzien en de technologie omarmen kunnen daar een hoop mee winnen.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem contact met ons op.