Fleetmanager, dit moet je weten over 2020

Het nieuwe jaar is net begonnen en zoals je weet staat de wereld van telematica nooit stil. Welke ontwikkelingen kun je in 2020 verwachten? We bespreken de drie belangrijkste.

Duurzaamheid voorop met zakelijk autodelen en rijstijlanalyse 

Om duurzaamheid kun je in 2020 als organisatie écht niet meer heen. Maar hoe kun je duurzamer ondernemen zonder dat het al te veel invloed heeft op je bedrijfsprocessen? En zonder dat je winst in gevaar komt? Hier speelt telematica een belangrijke rol. Met handige tools en slimme software kun je veel efficiënter werken, denk aan minder (handmatig) administratief werk en betere planning, zodat je meer kunt doen met minder mensen en middelen. 

Dat wist je waarschijnlijk al, maar telematica helpt ook om veel duurzamer te ondernemen. Je kunt bijvoorbeeld de CO2-uitstoot van je wagenpark monitoren, om te zien of groene maatregelen wel effect hebben. Zo weet je zeker dat je je tijd en geld aan de juiste zaken besteedt.

Verder kun je rijstijlanalyse toepassen, heel belangrijk, want rijgedrag heeft een groot effect op het brandstofverbruik en daarmee de CO2-uitstoot. Ook op de kosten van je wagenpark trouwens. Onnodige slijtage van voertuigen, verkeersincidenten, boetes en een hoge verzekeringspremie heb je allemaal te danken aan gevaarlijk rijgedrag. De kosten die je bespaart door medewerkers te coachen, kun je besteden aan andere duurzaamheidsinitiatieven.

Zakelijk autodelen

Maar 2020 wordt vooral het jaar van zakelijk autodelen. Vaak krijgt iedere mobiele medewerker standaard een eigen auto, maar is dat wel nodig? Heb je nu het daadwerkelijke gebruik van alle voertuigen wel inzichtelijk?

Er zijn slimme autodeelsystemen op de markt die je inzicht geven in het gebruik van het wagenpark en waarmee medewerkers eenvoudig auto’s kunnen reserveren en delen. Wist je dat je met zakelijk autodelen het wagenpark tot 30% efficiënter kunt inzetten? En het is heel simpel: hoe minder auto’s op de weg, hoe lager de CO2-uitstoot. Goed voor het milieu en je portemonnee.

Lees meer over corporate carsharing

3G wordt niet meer ondersteund

Een aantal providers stopt al vanaf dit jaar met de ondersteuning van 3G-apparaten. Waarom? Het 3G-netwerk kan niet meer voldoen aan onze eisen met betrekking tot snelheid, connectiviteit en moet ruimte maken voor het 4G- en 5G-netwerk. Er wordt geschat dat nu tussen de 50% - 80% van de gebruikte telematica-apparaten nog 3G-technologie gebruikt. Om écht zeker te weten wat jouw situatie is, raden we je aan om dit te controleren bij je telematicaleverancier, maar de vuistregel is dat hardware voor 2017 geïnstalleerd waarschijnlijk op oudere 2G- en 3G-technologie vertrouwt. Door hier tijdig over in gesprek te gaan met je telematicaleverancier, zorg je dat de continuïteit van je bedrijfsvoering niet in gevaar komt.

Wat gaat de overgang van 3G naar 4G dan eigenlijk opleveren? De overgang naar 4G en 5G gaat de fleet manager écht vooral voordelen opleveren. Zo beloven providers dat 4G ongeveer tien keer zo snel is als 3G. Verder is het netwerk sneller en heb je een stabielere verbinding, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk is om videotelematica vaker te gaan inzetten. Een mooie kans om de veiligheid van je vloot verder te verbeteren!

Nieuwere hardware biedt ook een verbeterde eindgebruikerservaring: snellere processors, een groter geheugen en meer én beter inzicht in voertuigprestaties. Heus, we horen je ook denken ‘hoeveel werk dat dit voor mij zijn?’ De kans is groot dat er dus hardware vervangen moet worden.

Maar! Er wordt verwacht dat 4G een langere levensduur heeft dan 2G en 3G, zelfs met de komst van 5G, dus grijp dit jaar als kans om je telematica-oplossingen onder de loep te nemen en jezelf af te vragen of je nu optimaal gebruikmaakt van de tools die je tot je beschikking hebt, of zou kunnen hebben.

Wil je weten hoe dat bij Fleet Complete zit? Ja, neem contact met mij op.

Telematica maakt voorspellingen voor optimale bedrijfsvoering

Standaard plug & play-oplossingen zijn al heel wat jaren op de markt, maar we zien in 2020 een duidelijke verschuiving naar maatwerkoplossingen. Data en machine learning zijn een must om voorspellingen te doen en trends in jouw bedrijfsvoering te signaleren. Telematica moet niet langer reactief zijn, maar proactieve mogelijkheden bieden. Om je een voorbeeld te geven: er wordt straks geen technicus meer gestuurd om iets te repareren als een mobiele medewerker belt, maar de storing is voorspeld en opgelost voordat de bestuurder ook maar iets merkt.

Fleet Complete zet hier al vol op in, maar zal dit nog meer gaan doen. Zo hebben onze oplossingen toegang tot het cloudplatform van Fleet Complete, CONNVEX. Dit platform levert krachtige en bruikbare cloudgebaseerde data-analyse die de voorspellende waardepropositie creëert waar bedrijven in onze ogen naar op zoek moeten om succesvol te blijven. Door alle systemen met elkaar te verbinden kun je veel efficiënter en duurzamer werken en je focussen op de groei van je bedrijf.

Daarnaast hebben we ook een Professional Services-team dat maatwerkoplossingen ontwikkelt en koppelingen met andere systemen aanbiedt.  We kunnen bijvoorbeeld diensten leveren om jouw eigen data te analyseren en op die manier trends te vinden waardoor je pro-actief kunt reageren op belangrijke gebeurtenissen in je bedrijf. Zoek je dus een oplossing waarvan je denkt dat deze nog niet op de markt is? Dan ben je bij dit team aan het juiste adres.

Naar welke ontwikkeling in 2020 kijk jij uit?

Heb je vragen over dit artikel, of wil je meer informatie? Neem contact op.

Date published.   jan 28, 2020  |  Author: Kim Pot