Een groen wagenpark verlaagt de operationele kosten

In dit blog geven we een aantal tips om de kosten van het wagenpark te verlagen door het wagenpark groen(er) te maken.


1) Investeer in een telematica-oplossing

Om een groen wagenpark te realiseren moet je eerst weten hoe het er nu voor staat en daarvoor moet je meten. Telematica verzamelt, verwerkt en interpreteert data die jou vervolgens inzicht geeft in zaken als het brandstofverbruik, stationaire draaitijden, rijstijl en meer. Door dit inzicht kun je bepalen welke gebieden aandacht vragen en wat gepaste maatregelen zijn. 

2) Nieuw wagenpark is zuiniger

Zorg ervoor dat je het wagenpark zo nieuw en geüpgraded mogelijk houdt. Nieuwe voertuigen zijn milieuvriendelijker dan oudere voertuigen. Dus denk hieraan als er een voertuig aan vervanging toe is. De technologie in nieuwere voertuigen zorgt ervoor dat de totale CO2-uitstoot tot een minimum wordt beperkt.

3) Beloon medewerkers

Motivatie is de sleutel om werknemers te stimuleren om zuiniger te rijden. Sleutelelementen voor groen rijgedrag zijn onder andere een passende snelheid en niet onnodig versnellen of hard remmen. Met toegang tot bestuurdersgegevens kun je een score geven op basis van het rijgedrag van elke bestuurder in je bedrijf. Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld een competitie te houden onder werknemers: wie rijdt het zuinigst? De bonus is dat de brandstofkosten ook gaan dalen, voertuigen minder onderhoud nodig hebben én minder snel slijten. 

4) Autodelen

Telematica geeft inzicht in het daadwerkelijke voertuiggebruik. Analyseer eenvoudig of ieder voertuig in het wagenpark wel écht wordt nodig is. Voor sommige bedrijven is Carsharing, oftewel autodelen, het antwoord om de vloot groener te maken en tegelijkertijd geld te besparen.

Lees meer over Carsharing

5) Blijf regelmatig onderhoud uitvoeren

Gebruik je telematica-oplossing om bij te houden wanneer welk voertuig onderhoud nodig heeft en ontvang automatisch meldingen als het zover is. Motoren die soepel lopen zullen minder giftige stoffen in de lucht uitstoten. Houd ook de bandenspanning goed in de gaten, want banden die niet goed zijn opgepompt, zullen het brandstofverbruik verhogen.

Lees meer over automatische onderhoudsmeldingen

Waarom een groen wagenpark?

Voertuigen en de hedendaagse manieren van commercieel vervoer draaien bijna uitsluitend op fossiele bronnen, dat draagt enorm bij aan de opwarming van de aarde. Door te proberen om de hoeveelheid gassen en giftige deeltjes in de lucht te minimaliseren, verminderen we de schade die we veroorzaken aan onze planeet.  

Daarnaast bespaar je met een groen wagenpark geld. Het wagenpark verbruikt minder brandstof, voertuigen waar zuinig in wordt gereden hebben minder onderhoud nodig en slijten langzamer. En het sturen op zuinig rijgedrag verkleint ook nog eens de kans op verkeersovertredingen en ongevallen. 

Wil je meer tips om de kosten van het wagenpark te verlagen? Meld je aan voor onze updates.

Date published.   aug 06, 2019  |  Author: Kim Pot