Drie manieren om tachograafdata efficiënt te beheren

De informatie die een tachograaf verzamelt kan van groot nut zijn voor je bedrijf als de juiste persoon de informatie tijdig en in het juiste formaat ontvangt.  In dit blogartikel laten we zien hoe je processen rond het beheer van tachograafgegevens zo efficiënt mogelijk kunt laten verlopen.

Het gebruik van een tachograaf heeft een heel redelijk doel: het zet chauffeurs ertoe aan om op het juiste moment rustpauzes te nemen. Dat voorkomt gevaarlijke situaties als gevolg van oververmoeidheid. Wie deze regels niet opvolgt, brengt niet alleen de bedrijfswagen en vracht of passagiers in gevaar, maar ook diens eigen leven. En als chauffeurs de maximaal voorgeschreven werktijden overschrijden, loopt u ook nog eens kans op een boete.

Fleet Complete werkt met tal van transportbedrijven samen. Daardoor weten we precies wat voor problemen en frustraties het beheer van tachografen kan opleveren. Als tachograafgegevens louter beschikbaar zijn in de vrachtwagens, hebben medewerkers van de centrale geen duidelijk en up-to-date overzicht van chauffeurs die de regels voor werktijden en rustpauzes overtreden. En het bepalen van de resterende rijtijd voor elke dag is dan een kwestie van nattevingerwerk, of alleen mogelijk door met elke chauffeur te bellen.

Verder is het een hoop gedoe om de vrachtwagens naar binnen te halen om de tachograaf uit te lezen. Efficiënt is anders. We helpen transportbedrijven al jarenlang om verbetering in deze situatie te brengen en tachograafgegevens in hun voordeel in te zetten.

1) Visuele weergave rij- en rusttijd

Als je de digitale tachograaf van Fleet Complete gebruikt, blijven de voertuigen en hun tachografen tijdens het rijden voortdurend verbonden via een mobiel netwerk. Het systeem van Fleet Complete analyseert de tachograafgegevens en biedt een visuele weergave van de werktijden van elke chauffeur.

Dit gebeurt aan de hand van een simpel kleurenschema:

  • Paars – Rijtijd
  • Groen – Werktijd (de tijden waarop chauffeurs wel werken, maar niet rijden, zoals tijdens het laden)
  • Blauw – Gereed voor werk
  • Grijs - RustpauzeTacho module

Een simpele tabelweergave biedt inzicht in de rijtijd die elke chauffeur op een dag of week over heeft en wanneer de volgende langere pauze van start dient te gaan.

Met deze informatie kun je pauzes inplannen en aankomsttijden bepalen. En als een chauffeur het niet zo nauw neemt met de werk- en rusttijden, kun je dit met hem of haar bespreken. Deze manier van werken vergroot de veiligheid en verkleint de kans op boetes. 

2) Download tachograafbestanden via een mobiel netwerk

Maar het is niet alleen nodig om te voldoen aan de regels ten aanzien van werk- en rusttijden. De tachograafgegevens moeten ook op kantoor worden bewaard en regelmatig worden geactualiseerd. De data van de bestuurderskaart moet minimaal elke 28 dagen worden gekopieerd en minimaal om de 90 dagen uit het geheugen van de tachograaf worden opgehaald. Vrachtwagenchauffeurs maken vaak lange reizen en daarom is het voor veel transportbedrijven moeilijk om aan deze regel te voldoen.

Gelukkig kan slimme technologie uitkomst bieden. Met een digitale tachograaf kun je de tachograafgegevens downloaden via een mobiel netwerk, ook als een vrachtwagen duizenden kilometers van de centrale is verwijderd. Het enige dat je moet doen, is de tachograafkaart in een boordcomputer met kaartlezer steken. De motor van de vrachtwagen moet op dat moment wel draaien, zodat het systeem de data kan verzenden.

3) Plan automatische downloads

Als je over meerdere vrachtwagens beschikt, is het downloaden van data een nogal tijdrovende klus. Voor grotere vrachtwagenparken bieden we de mogelijkheid van automatische downloads aan. Onze oplossing zal dan na een bepaalde periode zelf de tachograafgegevens kopiëren. Gebruikers kunnen deze bestanden vinden en downloaden door zich aan te melden op het het platform.

Hoewel data minimaal elke 28 dagen van de bestuurderskaart moet worden gekopieerd en om de 90 dagen uit het geheugen van de tachograaf moet worden opgehaald, vindt het automatisch downloaden eerder plaats, zodat je altijd zeker van je zaak bent. Het systeem probeert elke 20 dagen data van de bestuurderskaart te kopiëren en na elke 60 dagen informatie uit het geheugen van de tachograaf op te halen. Op deze manier wordt de data altijd ruim voor de deadline gekopieerd.

Dus door gebruik te maken van een passende oplossing kan het beheer van tachografen heel eenvoudig zijn. Bewaak de veiligheid van je medewerkers op de weg, verminder handmatig werk en verklein bovenal de kans op boetes met een digitale tachograaf.

----

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem gerust contact met ons op.

Date published.   jul 30, 2019  |  Author: Kim Pot