Green Driving

De CO2-uitstoot van je wagenpark rapporteren: vanaf 2024 verplicht voor bedrijven met 100+ werknemers

Vanaf 1 juli 2024 is het voor bedrijven met meer dan 100 werknemers verplicht om de CO2-uitstoot van hun wagenpark te rapporteren. Het gaat hierbij om alle kilometers, zowel privé als zakelijk dus, die medewerkers afleggen. In totaal krijgen zo’n 8.000 bedrijven in Nederland met deze nieuwe rapportageverplichting te maken. Bedrijven met 100 medewerkers of minder mogen vrijwillig rapporteren; die data wordt dan gebruikt voor onderzoek.

De CO2-uitstoot van werkgebonden persoonsmobiliteit onderzoeken

Zakelijk én woon-werkverkeer zijn naar schatting verantwoordelijk voor meer dan 50% van de gereden kilometers in ons land. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft als doel gesteld om de CO2-uitstoot in Nederland de komende jaren flink te verminderen. Als onderdeel van dit streven, wil het ministerie de CO2-uitstoot van de werkgebonden persoonsmobiliteit onderzoeken. Door deze gegevens in kaart te brengen, kan er gerichter gestuurd worden op de klimaatdoelen.

Rapportageverplichting: bedrijven moeten de volgende data delen

Werkgevers met meer dan 100 werknemers zijn vanaf 2024 verplicht hun data met betrekking tot werkgebonden persoonsmobiliteit te delen. Het eerste jaar waarover gerapporteerd dient te worden is 2024. Op uiterlijk 30 juni 2025 dienen de benodigde gegevens geüpload te worden en deze data wordt dan automatisch beschikbaar gesteld aan de omgevingsdienst.

Het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een handleiding opgesteld voor het verzamelen van data met betrekking tot werkgebonden persoonsmobiliteit. De rapportageverplichting vereist de volgende data voor het invullen van het jaarlijkse online formulier:

  • Het totaal aantal kilometers dat werknemers gedurende een kalenderjaar hebben afgelegd voor zakelijk en woon-werkverkeer;
  • Het jaartotaal aan kilometers, opgesplitst per vervoermiddel en het type brandstof.
  • Onder jaarkilometers verstaan we het totaal aantal kilometers dat alle werknemers samen in een jaar reizen voor woon-werk- of zakelijke redenen
  •  Batterij of waterstof 
  • Op het digitaal formulier is het mogelijk om de categorie ‘Auto andere brandstoffen’ nog verder uit te splitsen in LPG, aardgas/CNG, bio-CNG, E85, HVO20/30 of HVO100 (niet verplicht) 
  • Het openbaar vervoer wordt niet uitgesplitst naar type (trein, bus, tram, metro). 
  • Bij declaraties van ov-reizen wordt alleen gevraagd naar het gedeclareerde bedrag voor door de werknemer gekochte ov-vervoersbewijzen. Dit bedrag wordt door het digitaal formulier omgerekend naar aantal kilometers en CO2 -uitstoot

Bron: IenW

Digitaal indienen via het RVO-portaal

Het RVO-portaal , waarin je de gevraagde data kan uploaden, is zo ontworpen dat het zoveel mogelijk aansluit op de kilometeradministratie die je al bijhoudt. Zodra alle data in het daarvoor bestemde digitale formulier is ingediend, wordt de CO2-uitstoot van je wagenpark automatisch berekend. Vervolgens krijg je een rapportage met een totaaloverzicht van de opgevoerde data, de berekende CO2-uitstoot en adviezen die je helpen om de uitstoot de komende jaren te verminderen.

Uitzonderingen

Een aantal soorten mobiliteit hoeven niet gerapporteerd te worden:

  • Zakelijke mobiliteit waarbij gebruik gemaakt wordt van voertuigen met grijze kentekens of speciaal aangepaste voertuigen, zoals bestelbusjes, vrachtwagens of service-auto’s;
  • Ritten van nood- en hulpdiensten. Deze vallen niet onder de rapportageverplichting. Het gaat hierbij om beroepsmobiliteit. Voorbeelden zijn reizen met voertuigen die zijn ingericht voor een speciale taak, bijvoorbeeld ambulances of politievoertuigen;
  • De reizen van de bestuurder van een voertuig dat is bedoeld voor het vervoer van personen tegen betaling en de reizen van de controleur van vervoerbewijzen in dat voertuig. Denk aan de reizen van treinmachinisten, trambestuurders, taxichauffeurs en de controleurs van vervoersbewijzen in het openbaar vervoer.

Telematica biedt ondersteuning

Met een telematica-oplossing verzamel je automatisch data over alle gereden ritten van je medewerkers. Dit helpt je om eenvoudiger aan de rapportageverplichting te voldoen én ontlast medewerkers aanzienlijk. Zij hoeven geen handmatige rittenregistratie bij te houden. Daarnaast verzamelt telematica meer data, bijvoorbeeld over de rijstijl van je medewerkers. Zo kan je nu al sturen op verduurzaming. Het oplossingenpakket van Fleet Complete is heel divers en we denken graag met je mee. Samen maken we ons klaar voor een emissievrije toekomst.

Wil je meer weten over hoe wij je kunnen helpen om aan deze rapportageverplichting te voldoen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag op weg.

Voor meer informatie zie https://www.fleetcomplete.nl/co2-registratie/