5 tips om de brandstofkosten van het wagenpark te verlagen

Vaak zijn de brandstofkosten van het wagenpark hoger dan nodig, maar hoe verlaag je deze kosten? We geven je vijf praktische tips.

1) Maak gebruik van software voor wagenparkbeheer

Het is van groot belang om gebruik te maken van een goede software-oplossing voor het managen van je wagenpark en assets. Zo'n oplossing geeft je toegang tot belangrijke waardoor je inzicht krijgt in het brandstofverbruik van ieder voertuig. Je ziet zo in één oogopslag waar er nog verbeteringen mogelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan het coachen van medewerkers om op een zuinigere manier met het voertuig om te gaan.

2) Plan efficiënt

Je kunt met telematica de meest zuinige routes plannen. Geef aan welke klanten een medewerker gaat bezoeken en het systeem berekent de route die het meest efficiënt is. Zo verbruikt ieder voertuig minder brandstof en medewerkers kunnen meer bezoeken afleggen.

3) Onderhoud het wagenpark

Door bedrijfswagens van tijdig onderhoud te voorzien bevorder je niet alleen de levensduur van de voertuigen, maar zorg je er direct voor dat de voertuigen zuinig blijven rijden. Er zijn tools die je automatisch een melding sturen als een voertuig onderhoud nodig heeft. Zo vergeet je geen onderhoudsbeurt. Overigens bespaar je met zo'n maatregel niet alleen op brandstofkosten, maar ook op de kosten voor het onderhoud van het wagenpark. 

4) Controleer regelmatig de bandenspanning van voertuigen

Door een te lage bandenspanning wordt de weerstand verhoogd en dit draagt daarmee bij aan een tot 5% hoger brandstofverbruik. Ook voor het controleren van de bandenspanning kun je eenvoudig een alert  instellen.

5) Rijgedrag

Hoe je rijdt heeft invloed op het brandstofverbruik. Denk aan het kiezen van de juiste versnelling, langzaam optrekken en een gepaste snelheid aanhouden. Als fleetmanager zit je natuurlijk niet naast medewerkers, dus moet je op een andere manier inzicht krijgen in het rijgedrag. Telematica verzamelt en interpreteert data en geeft deze in overzichtelijke rapportages weer. Je ziet direct wie er een motiverend gesprek kan gebruiken om zijn of haar rijgedrag aan te passen. 

Zoals je leest, kun je het brandstofverbruik van je wagenpark verminderen door te meten, voertuigen goed te onderhouden en medewerkers te motiveren om hun rijgedrag aan te passen.

Wilt je ook direct op de (brandstof)kosten van het wagenpark gaan besparen? Wij denken graag vrijblijvend met je mee. Neem contact met onze adviseurs op.

Date published.   jun 11, 2019  |  Author: Kim Pot