Bespaar tot 20% op de brandstofkosten van je wagenpark

Met behulp van fleet management-software bespaar je eenvoudig tot 20% op de brandstofkosten van je wagenpark. We geven tips hoe je dit kunt aanpakken.

1) Maak gebruik van fleet management software

Een inkopper, maar het is van groot belang om gebruik te maken van een goede software-oplossing voor het managen van je wagenpark en assets. Met een dergelijke oplossing kom je over belangrijke data te beschikken. Die data geeft je inzicht in het brandstofverbruik van ieder voertuig en zorgt dat je in één oogopslag ziet waar er nog verbeteringen mogelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan het coachen van medewerkers om op een zuinigere manier met het voertuig om te gaan.

2) Plan efficiënt

Met fleet management-software heb je altijd zicht op de locatie van ieder bedrijfswagen. Daarnaast plant onze route-optimalisatie module de meest 'zuinige' routes. Je geeft aan welke klanten een medewerker die dag gaat bezoeken en het systeem toont automatisch de route die het meest efficiënt is en waarmee dus minder brandstof wordt verbruikt.

3) Onderhoud de voertuigen in het wagenpark

Door bedrijfswagens van tijdig onderhoud te voorzien bevorder je niet alleen de levensduur van de voertuigen, maar zorg je er direct voor dat de wagens zuinig blijven rijden. Met fleet management-software kun je zelf instellen wanneer je onderhoudsmeldingen wilt ontvangen, zo vergeet je die niet. Dit zorgt overigens dat niet alleen de brandstofkosten omlaag gaan, maar ook de onderhoudskosten.

4) Controleer regelmatig de bandenspanning van voertuigen

Door een te lage bandenspanning wordt de weerstand verhoogd en dit draagt daarmee bij aan een tot 5% hoger brandstofverbruik. Ook voor het controleren van de bandenspanning kun je eenvoudig een alert in het fleet management-systeem instellen.

5) Rijgedrag

Zaken als het kiezen van de juiste versnelling, langzaam optrekken en kalm rijden zijn van belang om minder brandstof te verbruiken. Je kunt natuurlijk niet altijd zien hoe medewerkers zich op de weg gedragen. Met fleet management-software kun je wel inzicht krijgen in het rijgedrag. Aan de hand van de rapportages die je ontvangt kun je zien wie een motiverend gesprek kan gebruiken om zijn of haar rijgedrag aan te passen.

Zoals je kunt zien, kun je het brandstofverbruik van je wagenpark verminderen door te meten, voertuigen goed te onderhouden en medewerkers te motiveren om hun rijgedrag aan te passen.

Wilt je ook direct op de brandstofkosten van uw wagenpark gaan besparen? Neem contact met ons op of kijk op deze pagina voor meer informatie over onze oplossingen.

Date published.   jun 11, 2019  |  Author: Kim Pot

Neem contact op

Lees meer