5 voordelen van zakelijk autodelen

Het delen van bedrijfsauto's maakt een opmars, dat is niet zo gek, want zakelijk autodelen levert veel voordelen op.

  • Kosten besparen

Weet je of nu echt ieder voertuig wordt gebruikt? Waarschijnlijk is het antwoord daar nee op. Met slimme software kun je eenvoudig inzicht krijgen in het daadwerkelijke voertuiggebruik. Dit betekent in veel gevallen dat het aantal voertuigen drastisch verminderd kan worden en je het wagenpark al snel tot 30% efficiënter kunt inzetten. De operationele kosten zullen dankzij het delen van bedrijfswagens dus flink omlaag gaan. 

  • Minder CO2-uitstoot

Minder voertuigen op de weg, betekent een lagere CO2-uitstoot. Dat is heel belangrijk als de organisatie zich bezighoudt met initiatieven als de CO2-prestatieladder. Het bedrag wat je bespaart, kan gebruikt worden om andere duurzaamheidsinitiatieven te starten.

Daarnaast worden medewerkers zich bewust van hun vervoerskeuze als je zakelijk autodelen gaat stimuleren, dat draagt ook bij aan een duurzamere organisatie.  

  • Efficiënter werken door inzicht in locatie

Met een fleet sharing-oplossing kan de wagenparkbeheerder precies zien welke medewerker, welke auto heeft gereserveerd en voor welke uren, of dagen. Daarnaast kunnen ook medewerkers direct zien welke auto beschikbaar is. Niet meer bellen, om te kijken waar een bepaalde auto is gebleven, of zoeken naar sleutels, want de medewerker die heeft gereserveerd opent en start het voertuig met behulp van een RFID-kaart. De boordcomputer deelt gegevens over het voertuig, zodat je altijd op de hoogte bent van de locatie van iedere bedrijfswagen.

  • Minder voertuigonderhoud en hogere veiligheid

Het fleet sharing-systeem monitort de conditie van iedere bedrijfswagen. Het registreert de behoefte aan onderhoud, reparaties en brandstof. Je voorkomt onnodige slijtage, of onderhoud dat te laat plaatsvindt, waardoor een voertuig down-time heeft. Nu weet je zeker dat medewerkers altijd gebruikmaken van veilige en goed functionerende voertuigen.

  • Automatisering

Het gebruikmaken van een fleet sharing-oplossing is heel eenvoudig en het proces van auto’s delen kan geheel geautomatiseerd worden. Het is dus geen zware belasting op de organisatie. Ook kan het een mooi begin zijn om meer onderdelen van het wagenparkbeheer te gaan automatiseren.

Voorspelling over zakelijk autodelen

Hoe groot gaat het delen van auto’s nu eigenlijk worden? PWC voorspelt dat dankzij autodelen het aantal auto’s in Europa gaat teruglopen van 280 naar 200 miljoen voertuigen, een daling van 30%. McKinsey verwacht dat over 15 jaar al snel 10-40% van de consumenten gebruik gaat maken van autodelen. Hoe zit precies zit bij bedrijven is nog niet bekend, maar het laat wel zien dat we met z’n allen aan het kijken zijn naar andere vormen van mobiliteit. Dat zal zonder meer ook voor het bedrijfsleven het geval zijn.

Bron van de cijfers.

Wil je meer weten over zakelijk autodelen? Of advies over hoe je een dergelijke oplossing in jouw organisatie uitrolt? Neem gerust contact met ons op.

Date published.   sep 10, 2019  |  Author: Kim Pot